Plus

Schutters stapelden blunders bij moord Djordy Latumahina

Vijf verdachten van de liquidatie-bij-vergissing van de populaire dj Djordy Latumahina proberen woensdag bij de rechter uit voorlopige hechtenis te komen. Hoe kwamen zij na hun kapitale blunder in beeld?

Dj Djordy Latumahina werd door een criminele blunder gedood Beeld Facebook
Dj Djordy Latumahina werd door een criminele blunder gedoodBeeld Facebook

De daders hadden de liquidatie bepaald niet voorbereid als een ploegje amateurs. Ze gebruikten meerdere gestolen auto's met gestolen of valse kentekens; communiceerden via speciaal aangeschafte prepaidtelefoons, hadden zich vermomd met capuchons en petjes en zouden worden opgepikt als ze ook hun tweede vluchtauto in brand hadden gestoken.

Toch, op het moment suprême begingen de twee schutters een kapitale blunder. Op zaterdag 8 oktober rond half zes 's middags, in de parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-Nieuw-West dachten ze toe te slaan. Maar de zwarte Mini Cooper van dj Djordy Latumahina en zijn vriendin was niet die van drugshandelaar G.M. uit hetzelfde appartementencomplex.

Fatale misser
Er klonken vele schoten. Latumahina stierf op slag achter het stuur. Zijn vriendin raakte zwaargewond en kon maar net worden gereanimeerd. Een kogel kwam net naast het kinderzitje van hun 2-jarige dochtertje terecht.

De schutters en hun chauffeur zullen hun zo fatale misser nog niet hebben beseft tijdens hun vlucht in de uit Leiden gestolen Volkswagen Caddy. Ze staken die in brand op de Wittgensteinlaan, om de hoek, en stapten op de Schipluidenlaan in een 'koud gezette' zwarte Seat Leon, gestolen in Rotterdam.

Op de vlucht kregen ze een lekke band en verloor de bestuurder de controle. Het waarschijnlijke plan de auto in Hoofddorp in brand te steken en zich te laten ophalen, ging niet door. De Seat bleef achter op de Kruisweg in Hoofddorp, de schutters staken over richting NH Hotel - gefilmd door camera's.

Aansturing vanuit Hoofddorp
In de Seat zat dna dat past bij celmateriaal van twee verdachten. De bestuurder moest Hagenaar Ulrich B. (44) zijn geweest; een tweede inzittende Amsterdammer Djurgen W. (41), 'Willie' voor intimi. Hij moet volgens de politie een van beide schutters zijn. De derde inzittende, een blonde blanke man, is niet geïdentificeerd.

Tijdens het onderzoek waren drie prepaidtelefoons in beeld gekomen die rond de schietpartij zijn gebruikt. Een in de garage door een schutter, een door chauffeur Ulrich B. en een door degene die de uitvoerders van afstand leek aan te sturen vanuit Hoofddorp.

Uit observaties, afgeluisterde gesprekken en allerhande gegevens over (de posities van) de telefoons en vele gebruikte auto's rees een steeds completer beeld. De broers Cedric en Wendell R. (39 en 45) hebben de liquidatie volgens de recherche aangestuurd en 'uitgelokt' zoals dat in juridische termen heet. Een lijkt de telefoon in Hoofddorp te hebben beheerd.

13Mortel
De twee omvangrijke rechercheteams die de zaak met codenaam 13Mortel aanvankelijk onderzochten, meer dan vijftig man groot, ontdekten een zwarte Mercedes Vito, gehuurd door Cedric R.. Hijzelf en Djurgen W. lijken in die bus te hebben gereden.

Ze zeggen niets met een liquidatie van doen te hebben. De Volkswagen Caddy, de Seat Leon en een derde auto lijken geheeld door Giovanni D. (30) en Benito L. (44), die als enige verdachte tussentijds vrij is gelaten.

Bloemen op de plaats van de moord Beeld Maarten Brante
Bloemen op de plaats van de moordBeeld Maarten Brante

In de nacht van 6 op 7 oktober, anderhalve dag voor de liquidatie, lijkt een van de broers R. de Seat 'koud te zetten' nabij de Schipluidenlaan. Ook lijkt hij Ulrich B. en Djurgen W. de moordlocatie te tonen en de plek in Hoofddorp waar de Seat in brand zou moeten worden gestoken.

Prepaid telefoon
Een van de broers R. zou de uitvoerders op de dag van de liquidatie naar de verzamelplek bij het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord hebben gebracht en Ulrich B. onderweg een prepaid telefoon hebben gegeven.

Het Team Criminele Inlichtingen, de geheime dienst van de recherche, kreeg tips. Het eigenlijke doelwit van de liquidatie zou drugshandelaar G.M. zijn geweest - een buurman met eenzelfde Mini en met een vriendin die een beetje lijkt op de partner van Latumahina.

Hij nam de wijk naar een buitenland. De groep die het gezin heeft beschoten, zou volgens een andere tip opnieuw een crimineel willen vermoorden, die de tipgever ook bij zijn volle naam noemt.

'Hij is het toch gewoon?'
Op 28 maart lichten arrestatieteams de eerste vijf verdachten van hun bed - nog niet Ulrich B. Bij Cedric R. en Djurgen W. liggen vuurwapens.

Die avond toont Opsporing Verzocht beelden van de vluchtende uitvoerders van de moord. De vrouw en dochter van Ulrich B. worden afgeluisterd. Ze herkennen zijn rode trui, lange jas en petje.

Zijn vrouw: "Hij is het toch gewoon?" Zijn dochter: "Ik zie hem daar gewoon lopen. Ik vind het raar." Na zijn arrestatie erkent Ulrich B. in een schriftelijke verklaring dat hij in de gestolen auto's heeft gereden, maar zegt hij niet te hebben geweten wat ging gebeuren.

Geen enkel commentaar
Alle verdachten zwijgen of ontkennen iets met de moord te maken te hebben. Raadsmannen Jeroen Soeteman van Ulrich B. en Jan-Hein Kuijpers van Djurgen W. laten weten geen enkel commentaar te willen geven.

Advocaat Jos Rijser van Cedric R. noemt de onderbouwing van de verdenkingen 'teleurstellend'. "Justitie brengt vrij nauwkeurig in beeld welke telefoon en welke auto waar is geweest en wie met wie contact had. Vervolgens trekken ze steeds conclusies beginnend met het woord 'vermoedelijk'. Dan weet je genoeg. Ik zie nergens verankerd waarom mijn cliënt hoofdverdachte zou zijn."

Lees ook: Djordy Latumahina, het zoveelste slachtoffer van een vergissing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden