Video

Schutters Café De Zon schoten in het wilde weg

De schutters die vrijdagnacht 10 oktober met een automatisch wapen en een pistool café De Zon in Oost in vuurden, hadden makkelijk nog meer slachtoffers kunnen maken dan de twee onschuldige klanten van 32 en 48 jaar die ze zwaar hebben verwond.

Paul Vugts

Dat is te zien op bewakingsbeelden uit het café in de Pretoriusstraat die de politie gisteravond toonde in televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De beelden tonen hoe een gemaskerde man rond 23.20 uur met een pistool wild het café in schoot, waar een plukje klanten in het bargedeelte zat en een tweede plukje in de rookruimte achter een tussenwandje, waar de kogels doorheen vlogen. Een minder goed zichtbare man met een automatisch wapen schoot eveneens vanuit de deuropening een salvo af.

De 32-jarige klant die een kogel in zijn hoofd kreeg, raakte halfzijdig verlamd. Het is nog onduidelijk of hij zal herstellen. Een 48-jarige man die zat te roken, is in zijn been geraakt. Andere bezoekers konden voor de kogels wegduiken.

De recherche gaat er van uit dat de aanslag bedoeld was voor de crimineel Marchano P. en mogelijk diens vriend Benito P. Zij zaten allebei in het bargedeelte en bleven ongedeerd. Zowel in de onderwereld als bij de recherche heerst de overtuiging dat Marchano P. één van de schutters was die op 18 oktober 2012 de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh liquideerden voor een hotel in Antwerpen.

Die onderwereldmoord was een katalysator in de onderwereldvete die al vele Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost en die nog voortwoedt.

De vriendin van Marchano P. is mede-eigenaar van zijn inmiddels dichtgetimmerde stamcafé.

Benito P. is gearresteerd omdat uit afgeluisterde telefoongesprekken het beeld rees dat hij na de schietpartij wapens bestelde. Een arrestatieteam dat een inval deed in zijn woning in de Van Ostadestraat in De Pijp, trof daar een kalsjnikov, een pistool, een revolver en een kogelwerend vest. P. was niet thuis, maar is later aangehouden in een café in Amsterdam-Zuidoost.

Tien minuten voor de schietpartij in café De Zon heeft 'een donkere man met gemillimeterd haar' sigaretten gekocht aan de bar. Hij is op zijn minst een belangrijke getuige. Een andere mogelijkheid is dat hij voor de schutters was komen kijken of de doelwitten inderdaad in het café aanwezig waren en zo ja, waar zij zich bevonden.

Vanuit de zwarte BMW waarin de schutters vluchtten, is op de zuidelijke ringweg A10 op twee motoragenten geschoten die kort achter de auto reden. De kogels misten doel, maar zij staakten de achtervolging. Even later staken de daders de BMW in brand op de Nieuwersluishof in Zuidoost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden