Schutter Parijs schreef 'nogal verwarde' afscheidsbrieven

De man die maandag in Parijs zou hebben geschoten bij de krant Libération, heeft twee brieven over zijn daad geschreven. Daar stond onder meer in hoe hij begraven wilde worden. Ook beschuldigde hij de media van manipulatie en kapitalisme. Dat hebben de Franse autoriteiten donderdag gezegd.

Abdelhakim Dekhar in 1994 Beeld afp
Abdelhakim Dekhar in 1994Beeld afp

Verdachte Abdelhakim Dekhar ligt in hechtenis in een ziekenhuis in een buitenwijk van Parijs. De politie trof hem woensdag in 'halfbewusteloze staat' aan in een ondergrondse parkeergarage in Bois-Colombes, tien kilometer ten noorden van Parijs. Hij had geprobeerd zelfmoord te plegen met medicijnen, aldus de Parijse procureur-generaal François Molins.

Na zijn arrestatie werden twee brieven aangetroffen, één leek een zelfmoordbrief, de ander een 'nogal verwarde' brief waarin Dekhar schrijft over 'fascistische complotten', aldus Molins. In die brief beschuldigt Dekhar de media ervan 'deel te nemen aan de manipulatie van de massa'. Hij stelt dat 'journalisten betaald worden om de burgers met een kleine lepel leugens te laten slikken'.

Ook bekritiseert hij het kapitalisme en de verwaarlozing door de regering van de socialewoningbouwprojecten in de banlieus, waarbij 'een bevolkingsgroep die de hoofdstad niet wil' wordt 'ontmenselijkt'. In die wijken, waar veel gedesillusioneerde en werkloze gezinnen wonen afkomstig uit voormalige Franse kolonies in Afrika, braken in 2005 hevige rellen uit en nog altijd zijn er - soms grote - spanningen tussen jongeren en de politie.

Geen 'specifieke psychiatrische afwijking'
In de brief stond volgens Agnès Thibault Lecuivre, woordvoerder van het openbaar ministerie, ook een vage verwijzing naar Syrië.
Psychiaters die Dekhar in 1994 onderzochten dichtten hem de neiging tot 'het vertellen van verhalen' toe, maar constateerden geen 'specifieke psychiatrische afwijking', aldus Molins. Dekhar wordt spoedig psychiatrisch onderzocht en door de politie verhoord.

Een advocaat die Dekhar in de jaren negentig vertegenwoordigde, Emmanuelle Hauser-Phélizon, beschreef hem donderdag tegenover persbureau AP als een terughoudende persoon met een vriendelijk gezicht die zei voor de Franse en Algerijnse geheime diensten te hebben gewerkt. 'Hij leek me geen gevaarlijk of gewelddadig persoon. Hij was vreemd en had een vreemde persoonlijkheid. Hij is iemand die misschien erkenning nodig had', zei ze. 'Hij was geen extremist, niet van linker- of van rechterzijde.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden