Schutter noemt daad 'verschrikkelijk, maar noodzakelijk'

De 32-jarige Anders Behring Breivik die vrijdag op Utoya, een eilandje in een meer ten noordwesten van Oslo, zeker 85 jongeren vermoordde, vindt zijn daad 'verschrikkelijk maar noodzakelijk'. Dit heeft zijn advocaat, Geir Lippestad, gisteren laten weten.

ANP/DPA/EFE/AFP/Redactie
De schutter, zoals hij te zien is in het manifest. Beeld epa
De schutter, zoals hij te zien is in het manifest.Beeld epa

De schutter heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag in Oslo en het bloedbad in een jeugdkamp van de sociaaldemocratische regeringspartij, 30 kilometer ten noordwesten van de Noorse hoofdstad. Daarbij zijn in totaal zeker 92 mensen van het leven beroofd. De politie zoekt op en om het eilandje Utoya nog steeds naar vier vermisten. De autoriteiten vrezen ook nog slachtoffers in Oslo aan te treffen, omdat er panden door de explosie te onstabiel zijn geworden om te doorzoeken.

Noorse media berichten vandaag dat hij heeft geweigerd te vertellen of hij in zijn eentje heeft gehandeld. Hij zou ook niet hebben uitgelegd hoe hij tot zijn gruweldaad is gekomen, maar Behring zou bij zijn voorgeleiding maandag meer kwijt willen. De Noorse politie probeert erachter te komen of de dader medeplichtigen heeft en of er dan misschien sprake is van een extreemrechts terroristisch netwerk.

'Sinds 2009 bezig met voorbereiding aanslagen'
Noorse media hebben vandaag gemeld dat Behring kort voor hij zijn misdaden pleegde, een manifest van 1500 pagina's op internet verspreidde. Daarin beweert de dader, die zich Andrew Berwick noemt, maar ook zijn echte naam opvoert, sinds de herfst van 2009 aan de aanslagen te hebben gewerkt.

Video
Behring noemde zijn stuk 'een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid' en heeft het onder meer over rassenoorlog, bevrijding van immigranten en hij wijdt uit over zijn afkeer van islam en marxisme. Het is voor een deel als dagboek opgesteld met als laatste bijdrage vrijdag 22 juli 12.51 uur. Behring rept, ook in een video op YouTube te zien was, bewonderend over de Orde van de Tempeliers, een monnikenorde uit de 12de en 13de eeuw die feitelijk een ridderorde was en zich met kruistochten bezighield. Behring noemt zich ook Tempelier.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden