Update

'Schutter joodse centra voormalig leider Ku Klux Klan'

De 73-jarige man die bij een joods centrum en verzorgingshuis in Overland Park in de Amerikaanse staat Kansas drie mensen zou hebben doodgeschoten, is een vroegere leider van de racistische Ku Klux Klan (KKK). Dat hebben bronnen tegen de Amerikaanse zender ABC gezegd.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Volgens de televisiezender zou het gaan om Frazier Glenn Cross, een voormalig leider van de White Patriot Party met antisemitische sympathieën. Als Fraisier Glenn Miller zou hij zich in 2006 tevergeefs hebben willen laten registreren als kandidaat voor het Congres in de staat Missouri. De zender NBC meldde dat Cross in 1979 wegens zijn activiteiten voor de KKK uit de elite-eenheid de Groene Baretten van de Amerikaanse strijdkrachten is gezet.

De politie heeft nog geen details vrijgegeven over het motief van de dader. De dader schoot net na het middaguur twee mensen dood op een parkeerplaats voor het theater van het Jewish Community Center van Kansas City. Er stond een zangwedstrijd gepland voor middelbare scholieren.

Antisemitische uitspraken
Vervolgens reed hij verder naar een tehuis voor ouderen waar hij een derde slachtoffer doodde. In die buurt pakte de politie de verdachte man even later op, die lachte en antisemitische uitspraken gedaan zou hebben toen hij werd opgepakt. Hij zou 'Heil Hitler' hebben geroepen, aldus een lokale televisiezender. 'De verdachte achterin de auto maakte verschillende opmerkingen', aldus een politieagent. 'We kijken daar nauwkeurig naar.'

Onder de doden zijn een 14-jarig meisje en haar vader. Hun dood werd herdacht tijdens een Palmzondag-dienst in Leawood. Tijdens het incident waren er veel jongeren op straat, omdat er op dat moment een talentenjacht en een toneelstuk werden gehouden. Er zijn geen schoten gelost in gebouwen van het joodse centrum, liet de gemeenschap op Facebook weten. Het buurthuis van de wijk zal maandag gesloten blijven.

Blank superioriteitsdenken
Of Cross, die ook de naam Miller gebruikt, uit antisemitische overwegingen handelde kon justitie nog niet zeggen. De veteraan richtte ooit de Carolina Knights van de Ku Klux Klan op en voerde die in de jaren tachtig als 'grand dragon' jarenlang aan. Later stond hij aan de wieg van een nieuwe racistische organisatie, de Blanke Patriottische Partij (WPP). Miller heeft meermalen geprobeerd op een programma van blank superioriteitsdenken en rassenhaat verkozen te worden in openbare ambten.

In de jaren tachtig is Miller berecht voor het clandestien leiden van een paramilitaire organisatie en de inzet van intimidatietactieken tegen zwarten. Toen hij de voorschriften van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling overtrad zette de politie een grootscheepse klopjacht in. Agenten troffen Miller uiteindelijk aan in een caravan vol handgranaten, automatische vuurwapens en duizenden patronen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden