'Schutter Colorado Springs kwam niet verder dan wachtkamer'

De man die vrijdag het vuur opende in een abortuskliniek in het Amerikaanse Colorado Springs, kwam niet verder dan de wachtkamer van het gebouw. Dat zei directeur Vicki Cowart van de organisatie Planned Parenthood of the Rocky Mountains tegen The New York Times.

Redactie
Een politieagent buiten de kliniek van Planned Parenthood in Colorado Springs, na de schietpartij. Beeld reuters
Een politieagent buiten de kliniek van Planned Parenthood in Colorado Springs, na de schietpartij.Beeld reuters

Bij de schietpartij kwamen drie mensen om het leven en raakten negen mensen gewond. Nadat de eerste schoten waren gelost, bracht een werknemer patiënten en medewerkers naar een veiligheidsdeur aan de achterkant van de kliniek van Planned Parenthood, een organisatie die zich inzet voor 'gepland ouderschap' en vrouwen toegang verschaft tot anticonceptie.

Door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in de kliniek is mogelijk voorkomen dat meer slachtoffers vielen. Zo beschikten medewerkers naar verluidt over kogelvrije vesten en zou er een speciale ruimte zijn geweest waar medewerkers zich bij noodgevallen konden terugtrekken. Zeker één vrouw maakte in de kliniek in Colorado Springs gebruik van zo'n soort ruimte. Zodra de eerste schoten waren gelost, werden patiënten en medewerkers door een medewerker door een veiligheidsdeur naar de achterkant van het gebouw geloodst.

Planned Parenthood zegt dat in klinieken doorgaans uitgebreide veiligheidsmaatregelen worden getroffen, maar wil juist uit veiligheidsoverwegingen niet ingaan op wat deze maatregelen precies inhouden.

Volgens Vicki Saporta, directeur van de National Abortion Federation, moeten abortusklinieken veiligheidsmaatregelen nemen die voor andersoortige gezondheidsinstanties niet nodig zijn. Bij abortusklinieken in de Verenigde Staten wordt veel geprotesteerd door strenggelovigen en conservatieven, die zichzelf in de VS veelal omschrijven als 'pro life', oftewel 'voor het leven'. Abortus zien zij als een misdaad.

null Beeld AP
Beeld AP

Veiligheidscamera's
De politie kon de schutter in Colorado Springs na enkele uren overmeesteren. De agenten beschikten daarbij volgens de krant over een geheim wapen: dankzij de veiligheidscamera's in de kliniek konden ze zien waar de mensen in het gebouw zich ophielden. Zo was ook duidelijk wanneer medewerkers en patiënten gered kon worden.

De veiligheidsmaatregelen bij abortusklinieken waren de afgelopen maanden flink opgevoerd. Dat gebeurde nadat anti-abortusactivisten beweerden dat Planned Parenthood zich bezighield met de illegale verkoop van delen van ongeboren baby's. De beschuldiging bleek onjuist te zijn, aldus de New York Times. Nadat hij werd gearresteerd, zou de schutter 'geen stukjes baby meer' hebben gezegd.

Over het motief van de schutter bestaat nog onduidelijkheid. De ex-vrouw van de vermeende dader Robert Dear verklaarde dat hij tijdens hun huwelijk tegen abortus was, maar er niet obsessief over sprak. Ook zou hij geen vaste kerkbezoeker zijn geweest.

Wapenwetgeving
De Amerikaanse president Barack Obama sprak zich na de schietpartij net als na eerdere schietpartijen uit voor een strengere wapenwetgeving: 'Dit is niet normaal. We mogen het niet normaal laten worden', zei de president tijdens een toespraak. 'We moeten iets doen aan de manier waarop oorlogswapens zo gemakkelijk toegankelijk zijn in onze straten voor mensen die er geen zaken mee hebben. Punt. Het is genoeg.'

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden