Update

Schutter bloedbad in stabiele toestand

Het geweld barstte donderdag rond 13.30 uur plaatselijke tijd los in het Soldier Readiness Center, waar soldaten die op het punt staan vanuit Fort Hood te worden uitgezonden hun medische keuring ondergaan. Foto AP Beeld
Het geweld barstte donderdag rond 13.30 uur plaatselijke tijd los in het Soldier Readiness Center, waar soldaten die op het punt staan vanuit Fort Hood te worden uitgezonden hun medische keuring ondergaan. Foto AP

FORT HOOD - De verdachte Nidal Malik Hasan ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis, dat meldt CNN. Na zijn gewelddaad lag de 39-jarige Hasan vrijdag bewusteloos aan de beademing in het ziekenhuis. Hij schoot donderdag op de legerbasis twaalf soldaten dood en verwondde er 31, voordat hij zelf door vier kogels werd uitgeschakeld.

Het Amerikaanse leger onderzoekt wat zich nu precies heeft afgespeeld op de Texaanse legerbasis Fort Hood. Daar opende donderdag een legerpsychiater het vuur op soldaten.

Volgens ooggetuigen riep de schutter voordat hij het vuur opende 'Allahu Akbar', ofwel 'Allah is groot'. Aanvankelijk werd donderdag een van de slachtoffers verward met de schutter, een vergissing die ertoe leidde dat Hasan pas na enkele uren als vermoedelijke dader kon worden aangewezen.

Wat de legerpsychiater tot zijn gewelddaad heeft gebracht was vrijdag nog onbekend. Hasan zou binnenkort worden uitgezonden, kennelijk naar Afghanistan, en dat was naar het zich laat aanzien zeer tegen zijn zin. De psychiater zou zich de laatste tijd fel hebben uitgesproken tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan. Kolonel buiten dienst Terry Lee, die vertelde in het verleden met Hasan te hebben gewerkt, zei dat de psychiater had gehoopt dat president Barack Obama alle troepen uit de twee oorlogsgebieden zou terugtrekken.

Uit verschillende bronnen komt het beeld naar voren dat Hasan een geplaagd man was. Zo zou hij tijdens zijn opleiding tot legerpsychiater 'problemen' hebben gehad in zijn omgang met patiënten die therapie en extra begeleiding noodzakelijk maakten. Dat zei het opleidingshoofd uit de tijd dat Hasan coschappen liep in het militair ziekenhuis in Maryland.

Al zeker een half jaar geleden trok Hasan de aandacht van de politie, vanwege internetpublicaties over zelfmoordaanslagen. Daarin werd onder andere betoogd dat mensen die zichzelf opblazen om aanslagen te plegen zijn te vergelijken met soldaten die zich op een granaat werpen om hun maten te beschermen. Omdat niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat Hasan achter de publicaties zat werd er echter geen officieel onderzoek ingesteld.

Hasans tante vertelde de Washington Post dat haar neef, die 'niet veel vrienden' had, in de jaren na de aanslagen van 11 september 2001 vaak was lastiggevallen om zijn islamitisch geloof. Ze zei dat hij het leger had gevraagd hem te ontslaan.

Een neef van Hasan zei tegen de New York Times dat de psychiater de oorlog in Afghanistan kende alsof hij die zelf had meegemaakt, door gesprekken met soldaten die getraumatiseerd waren teruggekeerd. ''Hij vond het idee dat hij zou worden uitgezonden verschrikkelijk'', aldus de neef. ''Elke dag hoorde hij van mensen over de verschrikkingen die ze daar hadden gezien.''

Een voormalig imam bij de moskee in Maryland die Hasan regelmatig bezocht, Faizul Khan, zei dat de psychiater de indruk maakte een 'toegewijd soldaat' te zijn. Khan sprak regelmatig met Hasan over diens verlangen te trouwen. De psychiater had zich in een daarvoor bestemd register van de moskee ingeschreven als zoekende naar een vrouw. Op het inschrijfformulier staat dat Hasan de Palestijnse nationaliteit heeft, maar volgens de geestelijke is Hasan helemaal niet als Palestijn geboren. ''Ik weet niet waarom hij daar 'Palestijns' heeft neergezet'', aldus Khan. Als geboorteplaats vulde Hasan 'Arlington, Virginia' in op het formulier.

Het geweld barstte donderdag rond 13.30 uur plaatselijke tijd los in het Soldier Readiness Center, waar soldaten die op het punt staan vanuit Fort Hood te worden uitgezonden hun medische keuring ondergaan. Vlak bij het centrum maakten enkele soldaten zich op om in de aula van een ander gebouw een feestelijke bijeenkomst bij te wonen voor militairen die recentelijk een diploma hadden behaald.

Pastor Greg Schannep, die de diploma-uitreiking wilde bijwonen, had zojuist zijn auto in de buurt van het gebouw geparkeerd toen hij werd benaderd door een man in uniform. ''Meneer, ze zijn daar aan het schieten'', riep de man. Eerst dacht Schannep dat er sprake was van een schietoefening. Toen hoorde hij dat er driemaal geschoten werd en zag hij mensen rennen. De pastor zag dat de man die hem had gewaarschuwd een bloedende wond aan zijn rug had.

Slechts een ogenblik later waren de politie en andere hulpdiensten ter plaatse, vertelde Schannep. Iedereen werd gezegd snel de aula in te gaan waar de diploma-uitreiking zou plaatsvinden. De legerbasis werd afgesloten, er werd gezocht naar de schutter of schutters en gewonden werden geholpen. Sommige soldaten hielpen hun gewonde collega's door hun eigen uniformen te verscheuren en met de losgescheurde stukken verbanden aan te leggen.

Op videobeelden van de situatie is te zien hoe politieagenten met geweren en pistolen de legerbasis doorzoeken en daarbij steeds dekking zoeken achter gebouwen. Ondertussen loeien de sirenes en wordt over luidsprekers omgeroepen dat iedereen een veilig heenkomen moet zoeken. Onderzoekers sluiten niet uit dat in de chaos een aantal mensen is verwond of zelfs gedood door kogels van politieagenten of in paniek geraakte soldaten. De situatie was bijzonder onoverzichtelijk, vertelde soldaat Jerry Richard, die erbij was. ''Tijdens een overzeese missie ben je erop voorbereid. Maar hier kun je jezelf helemaal niet verdedigen.''

Terwijl de politie op zoek was naar de dader werden de scholen op de legerbasis volledig afgesloten. Familieleden van de soldaten die belden om te vragen wat er aan de hand was kregen een ingesprektoon. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden