Schulz herkozen als voorzitter EU-parlement

De Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz is de komende 2,5 jaar de voorzitter van het Europees Parlement. Dinsdag stemden de meerderheid van het Europees Parlement in met zijn herbenoeming. Al bij de eerste stemronde had Schulz de benodigde meerderheid aan stemmen.

Martin SchulzBeeld epa

Schulz kreeg 409 stemmen, terwijl hij aan 307 genoeg had voor een meerderheid. De stemming, die geheim was, is het eerste wapenfeit van het nieuw verkozen Europees Parlement.

Schulz was al voorzitter van het Europees Parlement. Hij was ook de topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten in aanloop van de Europese verkiezingen eind mei om de voorzitter te worden van de Europese Commissie. Maar aangezien de sociaaldemocraten niet de grootste fractie zijn geworden in het EU-parlement werd Schulz het niet.

Geen verrassing
Vier Europarlementariërs hadden zich kandidaat gesteld voor de post, maar de uitverkiezing van Schulz komt niet als een verrassing. Er was voorafgaand al een deal gesloten tussen zijn fractie en de christendemocraten. Die twee politieke groepen hebben samen een meerderheid in het EU-parlement.

Deze achterkamertjesdeal werd zwaar bekritiseerd door onder meer de kandidaat van de Europese Conservatieven en Hervormers, Sajjad Karim. 'Dit is niet wat ons beloofd is bij de verkiezingen. Ik respecteer dit parlement.'

Na 2,5 jaar wordt Schulz opgevolgd door een christendemocraat. Ook dat is vooraf besloten tussen de twee grootste partijen.

Martin Schulz.Beeld afp

Martin Schulz
Geboren: 20 december 1955 te Hehlrath, vlakbij Aken.
Nationaliteit: Duitse
Studie: opleiding tot boekhandelaar.
Loopbaan: werkte als boekhandelaar, had ook eigen boekhandel. Sloot zich op 19-jarige leeftijd aan bij de Duitse sociaaldemocraten (SDP). Werd in 1984 lid van de gemeenteraad in Würselen (vlak boven Aken), 3 jaar later werd hij op 31-jarige leeftijd de burgemeester van het plaatsje.
Europa: In 1994 werd hij gekozen in het Europees Parlement. Sinds januari 2012 is hij de voorzitter van het Europees Parlement. Was kandidaat voor de Europese sociaaldemocraten om de voorzitter van de Europese Commissie te worden, maar de christendemocraten werden de grootste Europese groep.
Privé: Getrouwd, heeft twee kinderen. Leest graag. Voetbal- en geschiedenisfan. Spreekt ook Nederlands.
Opmerkelijk: in 2003 noemde de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi tijdens een debat in het Europees Parlement Schulz de meest geschikte kandidaat om in een film de rol van kampbeul in een concentratiekamp te spelen. Schulz zou op zijn beurt de Nederlandse oud-Europarlementariër Daniel van der Stoep (ex-PVV) hebben uitgemaakt voor fascist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden