Schultz: rondweg Eindhoven niet van tafel

De aanleg van een nieuwe rondweg rond Eindhoven hoeft niet van de baan te zijn nu het kabinet er van de Tweede Kamer geen geld aan mag bijdragen. De provincie zou de oost-westverbinding ook zelf kunnen aanleggen en betalen. Het Rijk investeert dan in de verbreding van de A67 en de A58, zoals een Kamermeerderheid wil.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Beeld anp
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.Beeld anp

Dat opperde minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vandaagvoorafgaand aan de ministerraad. De ruit, zoals de rondweg ook bekendstaat, 'is niet van tafel', zei ze. Schultz beraadt zich op het verzoek van de Kamer. Ze vindt het jammer als de rondweg er niet zou komen.

Het kabinet heeft 260 miljoen euro toegezegd aan de aanleg van de ruit, die in totaal bijna 900 miljoen zou kosten. Noord-Brabant is verdeeld over de rondweg. De provincie steunt de aanleg, maar de gemeente Eindhoven is er tegen.

Volgens de tegenstanders is er onvoldoende gekeken naar de schade die de aanleg zou betekenen voor landschap, cultuurhistorie en recreatie. Het is aan de provincie om daarover te besluiten, aldus Schultz.

De provincie is teleurgesteld over het besluit van de Kamer en kondigde donderdagavond aan te willen overleggen met de minister over de gevolgen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (2eL) van Infrastructuur en Milieu schudt handen met VVD-Kamerlid Betty de Boer tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het MIRT projectenboek 2015, het meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Beeld anp
Minister Melanie Schultz van Haegen (2eL) van Infrastructuur en Milieu schudt handen met VVD-Kamerlid Betty de Boer tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het MIRT projectenboek 2015, het meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden