Update

Schultz geeft grote steden 23 miljoen voor ov

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) blijft bij het standpunt dat het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aanbesteed moet worden. Wel heeft zij heeft besloten de drie steden tegemoet te komen door ze vanaf 2015 23 miljoen euro te geven.

© ANP

Met dat bedrag kunnen de drie steden extra investeringen doen in het openbaar vervoer, schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Haar schrijven komt aan de vooravond van acties tegen haar plannen.

Los van het aanbesteden, dat 120 miljoen moet opleveren, wil Schultz de steden korten met 45 miljoen euro. In totaal zouden ze dan 165 miljoen efficiencywinst moeten behalen. Na overleg met de steden is Schultz nu van mening dat de steden al veel efficiency hebben geboekt en daarom geeft ze ze weer 23 miljoen.

In het regeerakkoord is opgenomen dat de drie grote steden (G3) het stads- en streekvervoer moeten gaan aanbesteden. In de rest van Nederland is dit al gebeurd. De afgelopen maanden is de minister in overleg gegaan met de wethouders van de G3 om hun mening te peilen. Na die gesprekken heeft de VVD-bewindsvrouw besloten de steden tegemoet te komen, zodat de taakstelling wordt gerealiseerd, maar er ook geïnvesteerd kan worden.

'Ik sta voor een goed en efficiënt openbaar vervoer in dienst van de reiziger', aldus Schultz maandag. 'De stakingen die deze week plaatsvinden doen de reiziger, om wie het allemaal draait, tekort. Er zijn veel kansen om het met minder geld beter te doen. Ik hecht eraan dat de steden kunnen blijven investeren in goed en efficiënt openbaar vervoer. Ik kom tot de conclusie dat dit mogelijk is als ik de steden met 23 miljoen euro ontlast.'

 De stakingen die deze week plaatsvinden doen de reiziger, om wie het allemaal draait, tekort. Er zijn veel kansen om het met minder geld beter te doen  
Minister Melanie Schultz van Haegen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden