Schultz: Dienstregeling trein al aanpassen als kou voorspeld wordt

Als meteorologen aangeven dat er zwaar winterweer op komst is, moeten spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS eerder de dienstregeling aanpassen. Dat heeft verkeersminister Melanie Schultz aan ze gevraagd, schrijft ze gisteren aan de Tweede Kamer.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Door minder treinen in te zetten wordt de dienstregeling betrouwbaarder, maar is de capaciteit minder. Toch ziet ze het als oplossing, want: 'daarmee wordt voorkomen dat verstoringen zich bij onverwachte omstandigheden als een olievlek verspreiden en het hele treinverkeer tot stilstand komt'.

In de kou
Door de extreem lage temperaturen en sneeuwval kwamen treinreizigers vorige week vooral op vrijdag en zaterdag in de kou te staan, analyseert Schultz. Na het aanpassen van de dienstregeling werd het beter. In een eerdere brief kwalificeerde ze de prestaties van de spoorsector als onvoldoende, omdat de infrastructuur niet naar behoren functioneerde en reizigers niet goed werden geïnformeerd. Dinsdag vergadert de Kamer over de kwestie.

'Ik kom tot de conclusie dat het spoor ondanks de genomen maatregelen afgelopen vrijdag en zaterdag te zwaar en te lang ontregeld was', stelt de VVD-bewindsvrouw. 'Ik moet concluderen dat de eerdere maatregelen tot dusverre niet afdoende zijn geweest. Reizigers moeten ervan uit kunnen gaan dat NS en ProRail betrouwbaar vervoer bieden ook in winterse omstandigheden.'

Reisinformatie

In haar brief van 19 A4'tjes komt ze met diverse suggesties voor verbeteringen. Het eerder aanpassen van de dienstregeling heeft volgens haar ook een gunstig effect op de reisinformatie. Die wordt op deze manier betrouwbaarder. Een ander plan om betere info te geven is het maken van een tweede NS-website die als achtervang kan dienen als de eerste eruit klapt door hoge bezoekcijfers.

Schultz kondigt verder nog nader onderzoek aan naar (de kosten van) het verbeteren van kwetsbare wissels. Ook wil ze weten hoe in andere landen wordt omgegaan met het winterspoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden