Schuldhulp in Amsterdam 20 procent hoger

Het aantal Amsterdammers met schulden dat bij de gemeente aanklopt voor hulp, is in 2009 met twintig procent gestegen. Foto ANP

AMSTERDAM - Het aantal Amsterdammers met schulden dat bij de gemeente aanklopt voor hulp, is in 2009 met twintig procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Wethouder Freek Ossel (Werk en Inkomen) wil snel maatregelen om de schuldhulpverlening te verbeteren.

In 2008 melden 10.000 Amsterdammers met schulden zich bij de gemeente voor hulp, in 2009 waren dat er 12.000. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de economische crisis, zegt Ossel.

''Vooral de laatste zes maanden liep het hard op. Mensen worden eerder werkloos en verdienen minder makkelijk wat bij. Wie zijn uitgavenpatroon daar niet op aanpast, komt al snel in de problemen.''

De afgelopen jaren zijn Ossel en de stadsdelen er weliswaar in geslaagd de wachtlijsten voor schuldhulp weg te werken, en werd samengewerkt met Nuon en met woningcorporaties om oplopende schulden te voorkomen.

Verbeteren
Maar toch valt er nog veel te verbeteren. Zo blijkt dat nog altijd driekwart van de Amsterdammers die zich melden bij de schuldhulpverlening, niet kan worden geholpen.

''Dat percentage moet over drie jaar zijn gedaald naar vijftig procent,'' zegt Ossel. Ook wil hij de doorlooptijd van de hulpverlening met de helft bekorten.

Om dat te bereiken wil de wethouder gebruikmaken van de adviezen van onderzoeksbureau Hiemstra & de Vries. Dat stelt onder meer voor verschillende trajecten aan te bieden aan mensen met schulden.

''Mensen met lage schulden kun je beter proberen snel te helpen door het probleem te 'repareren', dan ze in een zwaar en langdurig saneringstraject te stoppen,'' zegt Ossel. ''En weer anderen hebben niet alleen schulden, maar ook een verslaving of medische of sociale problemen. Die moet je ook oplossen, anders kom je niet verder.''

De gemeente besloot al eerder het budget voor schuldhulp in 2010 met vier miljoen te verhogen naar vijftien miljoen euro. Met dat geld kan het nieuwgekozen stadsbestuur hopelijk nog voor de zomer nieuwe maatregelen nemen.

Ossel benadrukt dat er ook nieuwe wetgeving nodig is om de schuldhulpverlening effectiever te maken. ''Ik pleit al langer voor een landelijk schuldenregister. En voor een moratorium waarmee we incassomaatregelen kunnen bevriezen, zodat burgers niet hun huis worden uitgezet terwijl ze werken aan een schuldsaneringsplan. Maar daarvoor zijn we afhankelijk van Den Haag.'' (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden