Schuldenplafond VS mogelijk tijdelijk omhoog

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn mogelijk bereid een verhoging van het schuldenplafond voor de duur van 3 maanden te slikken, als de Democraten die tijd benutten om een begroting door de Senaat te loodsen waarin flink wordt bezuinigd. Dat heeft fractieleider Eric Cantor vrijdag bekendgemaakt.

Eric Cantor Beeld afp
Eric CantorBeeld afp

De Verenigde Staten bereiken naar verwachting half februari de wettelijke grens die gesteld is aan de staatsschuld. Verhoging van het schuldenplafond is alleen mogelijk als beide kamers van het Congres akoord gaan. In het Huis van Afgevaardigden heeft de Republikeinse oppositie de meerderheid, in de Senaat de Democraten van president Barack Obama. De twee partijen zijn tot op het bot verdeeld over de hoogte en verdeling van de overheidsuitgaven.

Geruststellend
De Democraten in de Senaat verwelkomden het voorstel. 'Het is geruststellend om te zien dat de Republikeinen terugkomen op hun dreigement om onze economie gegijzeld te houden', liet fractieleider Harry Reid in een verklaring weten. Het Witte Huis noemde de handreiking van de oppositie 'bemoedigend'. Tot dusver weigerden de Repubikeinen mee te werken, als daar geen drastische bezuinigingen op onder meer de gezondheidszorg tegenover zouden staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden