Schuldenplafond VS half oktober opnieuw bereikt

Half oktober zal het wettelijk vastgelegde schuldenplafond bereikt zijn in de Verenigde Staten. Voor die datum moet het Congres actie ondernemen om te vermijden dat de federale overheid zijn betalingsverplichtingen niet meer kan nakomen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew maandag meegedeeld.

Redactie
Jacob Lew, Amerikaans minister van Financiën. Beeld reuters
Jacob Lew, Amerikaans minister van Financiën.Beeld reuters

Wanneer het schuldenplafond bereikt is, bevat de Amerikaanse schatkist nog 50 miljard dollar bevatten. Lew roept het Congres op zo snel mogelijk te handelen en de dreiging van een wanbetaling weg te nemen.

Botsen
Gemakkelijk zullen die gesprekken niet worden, omdat de Democratische partij van president Barack Obama alleen de meerderheid heeft in de Senaat. In het Huis van Afgevaardigden zwaaien de Republikeinen de scepter. Zij hebben tot nu toe geweigerd het plafond aanzienlijk te verhogen en botsen hierover sinds ruim twee jaar geregeld met de regering.

Begin dit jaar doemde het schuldenplafond ook alweer een keer op. Het Congres besliste toen - na slepende onderhandelingen waarin beide partijen recht tegenover elkaar kwamen te staan - het plafond tijdelijk te verhogen naar ongeveer 16.700 miljard dollar.

Uitstel
Om het overschrijden van de nieuwe drempel zo lang mogelijk uit te stellen, heeft de regering een aantal uitzonderlijke maatregelen getroffen. Eerder werd de nieuwe deadline begin september verwacht. Indien de zogeheten 'fiscal cliff' toch overschreden zou worden, treden automatische besparingen in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden