Schuldenexpert: 'Huren in Amsterdam veel te hoog'

De huren van de Amsterdamse woningcorporaties zijn voor mensen met een laag salaris veel te hoog. Sinds kort komen hierdoor in Amsterdam zelfs meer huurders met een laag-betaalde baan in financiële problemen, dan mensen met een uitkering.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dat zegt Will van Schendel, directeur van Stichting Sociale Maatschap - een fusie van de Amsterdamse instellingen Doras, Puur Zuid madi, dienstverlening Florijn, allemaal gericht op maastschappelijke dienstverlening en schuldhulpverlening.

Van Schendel, tevens bestuurslid van de Europese brancheorganisatie NVVK (schuldhulpverlening en sociaal bankieren), sprak deze week in het hol van de leeuw, het congres De Ontmoeting van de Amsterdamse woningcorporaties. Ze hield de corporaties voor dat ze meer moeten doen voor de betaalbaarheid van de huren.

Volgens Van Schendel is het voor mensen met een inkomen van 900 tot 1300 euro netto gezien andere verplichtingen vaak niet mogelijk om 500 tot 650 euro voor hun sociale huurwoning te betalen.

"Onze mensen komen bij de mensen met huurschuld op bezoek en onderzoeken wat er verkeerd gaat," aldus Van Schendel. "Maar als het inkomen laag is en de vaste lasten te hoog, is het voor geen enkel mens meer mogelijk rond te komen."

Het gaat niet alleen om mensen met een uitkering, zegt Van Schendel. "52 procent van onze klanten heeft een betaalde baan. De maatschappij is enorm veranderd. Met één inkomen kan een gezin alle verplichtingen niet meer betalen. Veel mensen hebben wel een baan, gaan goed om met hun portemonnee, maar hun leven toch financieel niet meer bolwerken. Alle rekeningen zijn hoger geworden, vooral de huren, en salarissen niet. "

Schulden
Van Schendel kan het weten. Haar stichting vervult een cruciale rol bij Vroeg Erop Af, de samenwerking tussen de gemeente en de corporaties, om via preventie en het in vroeg stadium signaleren van betalingsachterstanden, huurschulden en huisuitzettingen te voorkomen.

Het aantal huisuitzettingen in Amsterdam is gedaald, tot 329 gevallen vorig jaar. Van Schendel verwacht dat daar door samenwerking meer winst te behalen valt. Gezinnen met kinderen zouden helemaal niet moeten worden ontruimd. Elke huisuitzetting kost de samenleving veertigduizend tot honderdduizend euro .

Voor dat ze op het corporatiecongres sprak, heeft ze haar conclusies nog voorgelegd aan Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud (Nationaal Instituut Budgetvoorlichting), die twee jaar geleden op het corporatiecongres de noodklok luidde over dehuurstijgingen.

Vorig jaar zei Wilmink op dit thema voortbordurend dat gezinnen met een inkomen tussen de 30.000 en 35.000 euro en 710 euro huur niet meer rond kunnen komen.

De maatschappij wordt complexer en vangnetten verdwijnen, aldus Van Schendel:

"Vijf jaar geleden dacht ik nog over mensen die hun huis uitgezet worden: dit zal mij niet gebeuren. Daar denk ik nu anders over. Het Nibud vindt dat je drie tot twaalf maandsalarissen op de bank achter de hand moet hebben. Ik heb een dergelijke buffer niet; anderen denk ik ook niet. Bij het verlies van een baan, ziekte, een woning, een echtscheiding, ontstaan er direct problemen. "

Wil van Schendel (rechts), directeur van de koepelorganisatie Stichting Sociale Maatschap, spreekt op de 'mantelzorgdag'van de stichting Doras. Beeld FOTO STICHTING DORAS
Wil van Schendel (rechts), directeur van de koepelorganisatie Stichting Sociale Maatschap, spreekt op de 'mantelzorgdag'van de stichting Doras.Beeld FOTO STICHTING DORAS

Vier miljoen Nederlanders zijn 'financieel dyslectisch'

Veel Nederlanders kunnen helemaal niet met geld omgaan. Vier mljoen Nederlanders zijn 'financieel dyslectisch', stelt Wil van Schendel, directeur van de in de Stichting Sociale Maatschap. Deze groep heeft geen goed overzicht van hun financiële situatie . Het cijfer komt van de koepelorganisatie NVVK die onlangs meldde dat deze groep bij het minste of geringste in financiële problemen raken.

Ook Hester van Buren, voorzitter van corporatie Rochdale, ziet hierin gevaren. Zij opperde deze maand bij het afscheid van de met pensioen vertrokken Jan Siebols - de man achter Vroeg Erop Af (zie hiernaast) - dat bewoners die een huis willen huren eigenlijk eerst een financieel rijbewijs moeten halen. Volgens haar zouden ook andere groepen dan huurders. Hulpverleners lieten hierop weten dat eerst wat gedaan moet worden aan hoogte van de huren, en aan educatie en dat het financiëleprobleem verder reikt dan huren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden