Update

Schuldendeal Griekenland lijkt rond: noodhulp veiliggesteld

Het is de Grieken gelukt om driekwart van de private schuldeisers deel te laten nemen aan een schuldenruil, waardoor de totale Griekse schuld met 107 miljard euro wordt verlicht. Dat heeft een Griekse regeringswoordvoerder zojuist gezegd. Daardoor kan het land aanspraken maken op de 130 miljard euro noodhulp die is afgesproken met de landen uit de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Redactie / ANP
De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos Beeld reuters
De Griekse minister van Financiën Evangelos VenizelosBeeld reuters

Volgens een van de ambtenaren had ongeveer een uur voor het verstrijken van de deadline bijna 95 procent van de schuldeisers ingestemd met het plan. 'En de reacties kwamen toen nog steeds binnen', voegde hij eraan toe. Een andere bron sprak van een deelname van ruim 85 procent. Eerder op de avond had een een Griekse regeringswoordvoerder al gezegd dat de driekwart reeds gepasseerd was.

Deadline
Voor vanavond 21.00 uur moest minstens driekwart van de private schuldeisers in hebben gestemd met een schuldenruil, waarbij een deel van de Griekse schuld wordt kwijtgescholden. Inmiddels is die deadline verstreken. Morgenochtend om 7.00 uur Nederlandse tijd wordt officiëel bekendgemaakt of de deal is rondgekomen.

De schuldenruil houdt in dat de waarde van de vorderingen van de schuldeisers met ongeveer 75 procent daalt. De totale schuld bedraagt nu 206 miljard euro. De vorderingen worden omgezet in in obligaties die minder waard zijn, met een lagere rente en een langere looptijd. Op deze manier daalt de Griekse schuldenlast met minimaal 107 miljard euro. Aan de deal doen grote banken en instellingen mee, zoals Allianz, Deutsche Bank en het Nederlandse ING.

Minister De Jager van Financiën herhaalde vanochtend nog eens dat hij het doorgaan van de deal als een absolute voorwaarde ziet voor het overmaken van de 130 miljard euro noodhulp die de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben afgesproken. Als de deal niet zou doorgaan, komt Griekenland in ernstige financiële problemen en dreigt een faillissement.

Optimistisch
Het had er eerder vandaag al alle schijn van dat genoeg private partijen zouden deelnemen aan de deal. De Griekse ministers van Financiën Evangelos Venizelos zei zijn kabinetsgenoten in een vergadering dat het goed ging, en dat er geen verrassingen waren. Ook de directeur van het Institute of International Finance (IFF), dat de gesprekken over de schuldenruil leidt, zei optimistisch te zijn.

In afwachting van de succesvolle afronding van de Griekse schuldenruil sloten de Europese beurzen vanmiddag met flinke winst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden