Schuld Amsterdam groeit door niet afkopen erfpacht

Amsterdamse huizenkopers betalen nauwelijks nog hun erfpacht in één keer af. Deze trend is nadelig voor de gemeente: de schuld groeit.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het afkopen van erfpacht is niet meer van deze tijd, concludeert Sven Heinen, voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam. "We komen bijna geen kopers tegen die het nog willen."

Kopers van een huis in Amsterdam krijgen de keuze: willen zij de erfpacht op de grond voor lange termijn, meestal vijftig jaar, afkopen, of kiezen zij voor jaarlijkse betaling van de canon.

Amsterdam was lang een stad van afkopers. De huizenkopers kozen voor zekerheid. Door de erfpacht in één keer voor lange tijd af te kopen, wisten ze precies waar ze aan toe waren. De canon kan namelijk jaarlijks worden verhoogd en het is onzeker hoe die verhoging uitpakt.

Kentering
Eind 2013 had Amsterdam 6,1 miljard euro aan grond in erfpacht uitstaan. Hiervan was 74 procent afgekocht. Van 26 procent ontving de gemeente jaarlijks canon.

Sinds een paar jaar is sprake van een kentering. In 2014 en 2015 is er respectievelijk ter waarde van 275 en 425 miljoen euro aan erfpachtgrond bijgekomen, waarvan nog maar 32 procent werd afgekocht en liefst 68 procent canonbetalend is.

"Mensen gaan rekenen," zegt Heinen. "Als ze erfpacht afkopen, is de kans groot dat ze dat bedrag niet meer terugverdienen tegen de tijd dat ze hun huis weer verkopen."

De kentering komt doordat de hoogte van de jaarlijkse canon is afgenomen. Die wordt bepaald aan de hand van een zogenoemd canonpercentage en dat ligt sinds 2014 onder de twee procent.

Als een stuk grond een waarde heeft van één ton, betaalt de koper nog maar tweeduizend euro per jaar. Dit percentage is zo gering vanwege de lage rente.

Het risico dat de canon elk jaar flink omhoog gaat, is ook niet meer zo groot. De verhoging is namelijk afhankelijk van de inflatie en die is momenteel erg klein. Vorig jaar ging de canon hierdoor zelfs omlaag.

Snel verhuizen
Daar komt bij dat Amsterdammers relatief snel verhuizen, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Zij hebben er dus geen enkel belang bij hun erfpacht voor veel langer af te kopen.

De gemeente zit ermee. Wethouder Udo Kock (Financiën) wil graag de schuld reduceren. Maar de keuze van huizenkopers om de erfpacht niet meer in één keer af te kopen, maakt dat lastiger, zei hij eerder deze week.

Als kopers hun erfpacht in één keer afkopen, gebruikt de gemeente dat geld om leningen af te lossen. Nu Kock dat geld misloopt groeit de schuld van de gemeente. "Dit helpt allemaal niet," aldus Kock.

Meer over erfpacht: Nieuw systeem van erfpacht: 'Geen tikkende tijdbom meer'

Erfpacht wordt steeds minder vaak afgekocht Beeld Jorris Verboon
Erfpacht wordt steeds minder vaak afgekochtBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden