Schuim: Tuin der dichters

Wat: Dichtersmarathon.
Waar: Tolhuistuin.
Wie: Arie Boomsma, Chris Keulemans, Tsead Bruinja, F. Starik, Marjolijn van Heemstra, Rob Schouten, Wim Brands, Rodaan Al Galidi, Erik Jan Harmens.
Wanneer: Zondag 4 juli 2010, van 20.00 tot 00.00.
Waarom: ook dichters komen graag eens in de buitenlucht.
Waardering: ****

''Poëzie en lachen zijn belangrijk!'' vindt Rodaan Al Galidi, dichter en Irakees vluchteling. ''Gedichten hoeven niet als een grafrede te worden gelezen, zo serieus.'' De tengere man heeft dan net een veld poëzieminnenden in de Tolhuistuin (overigens deze avond minder goed bezocht door de inheemse Noorderlingen) aan het lachen gekregen met zijn vier gedichten over zijn boeken die bij De Slegte liggen. Al Galidi is ervan overtuigd dat hij het net zo goed, al dan niet beter, zou doen als tv-dichter Nico Dijkshoorn. ''Geef me vijf minuten zendtijd en ik maak heel Nederland aan het lachen.''

Dichtershonk Perdu organiseerde onder leiding van poëtisch duo Joost Baars en Thomas Möhlmann een dichtersmarathon. Dertig dichters dragen ieder drie gedichten voor, één van een buitenlandse collega en twee van zichzelf. Sommigen lezen, anderen spelen groots theater. Het rijmt niet allemaal, maar stemt erg lyrisch.

Zoveel woorden maken echter dorstig en daar loont de opzet van een dichterlijk feest in een tuin zich onmiddellijk: de minder stoïcijnse dichtliefhebber loopt even weg en komt dan weer terug. Of zoals poëet Erik Jan Harmens het zegt: ''Dertig dichters op een avond zonder mogelijkheid weg te gaan, is een marteling. Dit is te doen.''

Dus zit de één smachtend de luisteren naar debutant Arie Boomsma - die sinds een jaartje ook lid van het dichtersgilde en tot de Dichtersmarathon zijn poëtische kunsten alleen aan zijn vriendin heeft laten horen -, grinnikt de ander bij de woordkunsten van nurkse stadsdichter F. Starik en warmt een derde zich aan een houtkachel met een biertje en zacht dichterlijk gesmiespel op de achtergrond.

Tekst en foto's: Lorianne van Gelder

Feestje? Schuim@parool.nl
Volg Schuim op Twitter

Friese broeders in de poëzie: debutant Arie Boomsma (l) en coryfee Tsaed Bruinja.
Joost (L) & Thomas: jut & jul: Perdu's komisch duo en organisatie van de avond.

Rachel Visscher schrijft allerlei soorten woorden: poëzie, toneel maar ook non-fictie.

Volgens Erik Jan Hamers zijn dichters de kinderen die bij het gymmen als laatsten werden gekozen.
Dichter Rodaan Al Galidi zou best tv-dichter willen zijn.
De geliefde houtkachel met Amsterdammertjes als schoorsteen.
De minnezangmeisjes, liefhebsters van het hoge woord. Vlnr Eva, Janna en Fanny.

De tuinman: Chris Keulemans, baas van de Tolhuistuin.

De wandelende stadsdichter F. Starik bromde zijn verbazing over zijn status als collectief stadsbezit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden