Schuim

Schuim proeft regenwaterbier van het Volkshotel

Tijdelijke schuimverslaggever Gijs van der Sanden doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de proeverij van Hemelswater: Code Blond.

Anneke van den Bijgaart van het Volkshotel en Thomas Gesink van De Prael. Het geheim van een goed biertje? Thomas: 'Geduld'Beeld Schuim

Zal je net zien. Dan wíl je een keer dat het regent, houden de weergoden zich gedeisd. Bij de proeverij van een biertje gemaakt van regenwater was het best leuk geweest als het met bakken uit de hemel was gekomen.
"We moeten het er maar mee doen," zegt Anneke van het Volkshotel lachend.

Ambachtelijk bier blijft populair. Microbrouwerijen schoten afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond, maar ook de grote bierbrouwers hebben de magische woorden 'vakmanschap' en 'authenticiteit' allang omarmd, met commercials waarin mannen met baarden in een ambachtelijk en authentiek fabriekspand iets ambachtelijks en authentieks doen met ambachtelijke en authentieke vaten. Hoe val je dan nog op, als kleinschalige bierbrouwer?

Nou, door bier te brouwen met ­regenwater dus. Opgevangen met regenvaten, waaronder een bij het Volkshotel. Een noviteit.

The Guardian besteedde er aandacht aan. En het bier won de ASN Bank Wereldprijs. Maar, zegt Thomas Gesink van brouwerij De Prael, eigenlijk hadden de Mesopotamiërs duizenden jaren terug al de primeur: het schijnt dat zij het gerstenat ontdekten door een papje dat ontstond nadat regenwater in gemalen graan terecht was gekomen. Kniesoor, zeggen we dan.

Het speciaalbier - een samenwerking tussen Hemelswater, De Prael en The Knowledge Mile - is trouwens niet alleen maar bedoeld als leuke publiciteitsstunt. Door klimaatverandering krijgt de stad steeds vaker te maken met heftige regenbuien.

De rioleringen kunnen die hoeveelheden water niet aan, waardoor er overlast en schade ontstaat. Het biertje is een ludieke manier om te laten zien dat je van de nood ook een deugd kunt maken.

Schuimverslaggever Gijs van der SandenBeeld Wolff

Voor een project van dit statuur doet de avond enigszins ingetogen aan. De bar van het Volkshotel, waar de presentatie plaatsvindt, is weliswaar goed gevuld, maar voornamelijk met mensen die er toch al lijken te zijn. Niet dat het veel uitmaakt: ze drinken hun voorgeschotelde regenwaterbier toch wel op. De verwachte mannen met baarden en schorten zijn nergens te bekennen, maar dat is misschien maar beter ook.

Proef je het verschil nou, tussen bier met normaal water en regenwater? Volgens Gesink wel. "In regenwater zitten geen mineralen en kalk, daardoor wordt de smaak zachter."

Mocht je het je trouwens afvragen: het regenwater wordt gezuiverd van fijnstoffen en eventuele bacteriën voordat er bier van wordt gemaakt. Geen wolkje aan de lucht dus.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat proeverij Hemelswater: Code Blond
Waar Volkshotel, Wibautstraat 150
Wie Bierbrouwers en bierliefhebbers
Wanneer woensdag 14 december, van 18.00 tot 20.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Gijs liet zijn regenjas maar thuis

Marloes Voskuilen (links) van The Knowledge Mile met ­redacteur Ruby Sanders. 'Eigenlijk hou ik helemaal niet zo van bier, maar zo'n half glas gaat best,' zegt MarloesBeeld Schuim
Alex van der Meer (Volkshotel, rechts) met Maarten Terpstra van The Knowledge Mile. 'Ja, het had ook Kennis Kilometer kunnen heten, maar dat bekt toch niet lekker?'Beeld Schuim
Job Staal (Volkshotel, links) en Pavel van Deutekom van het Medialab van de HvA. Pavel: De heren zijn het erover eens: een goed biertje moet je door kunnen drinkenBeeld Schuim
Onmisbaar bij een bierproeverij: de biertappers. Kinke Smit (links) en Emma Kerklingh doen het met verveBeeld Schuim
Studenten Rik van der Zwan, Quinten van Hoefen Wijsard en Quirijn Oorthuys (vlnr). Deze heren maakten iets heel anders met regenwater: gin-tonic. Dat kan dus ookBeeld Scheepvaartmuseum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden