PlusSchuim

Schuim: Özcan Akyol is definitief een schitterende vent

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: boekpresentatie Turis, van Özcan Akyol.

Schrijver Özcan Akyol en zijn partner Anna van den Breemer, Volkskrant-journalist en hoogzwangerBeeld Het Parool

Özcan Akyol is een handige donder. Vier jaar geleden stormde hij de literatuur binnen, met bravoure, bluf, maar vooral een ongenadig grote bek. Hij was Özcan Akyol, en wen er maar aan. Een mediamagneet was op­gestaan. Sindsdien heeft hij over alles een mening. Over Wilders, over voetbal, en inmiddels is hij vaste gast aan tafel bij DWDD en zelfs Studio Voetbal. Je kunt er alleen maar diep voor buigen. En nu is er zijn nieuwe roman, Turis, opnieuw semi-autobiografisch, opnieuw schaamteloos, ditmaal over zijn narcistische vader.

Vlnr: DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia zelf, uitgever Mai Spijkers van Prometheus en Ronit Palache, de redacteur van Akyol bij Prometheus.Beeld Het Parool

Op zijn boekpresentatie zijn afgevaardigden van de literatuur, de sport, Deventer en zelfs Dieuwke Wynia. Ik vraag nog: "Wie is die vrouw die zo lijkt op Dieuwke Wynia?" Dat is dus Dieuwke Wynia, die voor de gelegenheid een aflevering van DWDD laat schieten, en wie Wynia een beetje kent en de grip die ze graag houdt op dat programma, die weet: dit is niks minder dan een gods­geschenk.

Maar dan komt het. Er is wijn, er is bier, natuurlijk, maar er staat ook een enorme schaal frikandellen. Niet in kleine stukjes, maar echte frikandellen. Daarnaast staan drie bakjes. Met mayonaise, ketchup en uitjes. Frikandel speciaal, op een boekpresentatie in de grachtengordel. Ik zeg blind: nooit eerder gebeurd. Toch even polsen hoe hij dat voor elkaar kreeg. Akyol: "Ik zei tegen mijn vrienden in Deventer: er zijn ook frikandellen speciaal. Anders kwamen ze niet. Maar toen moest ik dat wel nog zien te regelen." Dat is dus bluf, en zo word je de nieuwe Jan Cremer.

Wat: Presentatie Turis, de nieuwe roman van Özcan Akyol
Waar: Uitgeverij Prometheus, Herengracht
Wie: Özcan Akyol, Mai Spijkers, Anna Enquist, Anna van den Breemer, Ronit Palache, Dieuwke Wynia, Cornald Maas, Marcel van Roosmalen
Wanneer: Dinsdag 16 februari, 17.30 tot 20.00 uur

Drank en spijs: vier uit vijf
Sfeer: drie uit vijf
Hans geeft een ster extra voor de frikandellen speciaal

Presentator Tom Egbers en de schoonouders van Akyol, Peter en Noor van den Breemer. Ze hebben al een kleinkind, die woont in een steppentent in Abcoude. En straks een tweede, die woont in Deventer.Beeld Het Parool
Collega-auteurs James Worthy, Alex Boogers, Karin Amatmoekrim en Robert Vuijsje (vlnr)Beeld Het Parool

Tijd voor de praatjes. Mai Spijkers vertelt over zijn verhouding, ja, zijn vriendschap met Akyol. "Maar ben ik nog altijd je vriend als ik morgen overstap naar een andere uitgeverij?" had Akyol hem eens gevraagd. "Ja," had Spijkers geantwoord. "Dan ben je nog altijd mijn vriend." In de zaal wordt hier en daar gezucht. Spijkers: "En dat heb ik tegen heel veel anderen ook gezegd, maar voor het eerst meende ik het." In de zaal, een keer of zes: "Oh?" Hij heeft ook nog een cadeau voor Akyol, een portret van hen beiden. Zaal: "Aaaaaaah."

Ook Akyol houdt een speech. "Ik hou het kort, want ik hou niet van dankwoorden en ik hou er ook niet van in het middelpunt van de belangstelling te staan." Dat vindt ook de zaal de goede grap. Na afloop: "Zie je die frikandellen? Ze zijn er nog bijna allemaal, van de zeventig. Ze weten zich er hier geen raad mee, hè, met frikandellen speciaal. Dat vind ik nou mooi." Oké, die Özcan Akyol is definitief een schitterende vent.

Hans van der BeekBeeld Het Parool/Linda Stulic
De Hard Gras-connection van Akyol: Hugo Borst (l) en Henk Spaan. Borst: 'Wil je nog een quote? Mediahoer! Ik heb zelden zo'n sympathieke mediahoer gezien.'Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden