Schuim: Niet lullen, tien bier

Wat: presentatie van het boek De sportcanon.
Waar: Olympisch Stadion.
Wie: Bart Jungmann, Reinier Paping, Minke Booij, Ron Zwerver, Hennie Kuiper, Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk, Rob Rensenbrink, Freek de Jonge, Tom Egbers, Maarten van Bottenburg, Kees Jansma, Ad van Liempt, André Bolhuis, Jurryt van de Vooren, Bernard Fransen.
Waarom: uitgeverij Thomas Rap bundelt onze sportgeschiedenis.
Wanneer: maandag 21 februari, van 15.30 tot 19.00 uur.
Waardering: **

Geen klatergoud, glamoureuze amuses of zinnenprikkelende taferelen vandaag. Denk eerder aan pils, leverworst en naar zweet stinkende shirts. De zeven eregasten zitten als de zeven dwergen op een houten bankie te luisteren naar Tom Egbers, die De sportcanon presenteert, het boek over de vaderlandse sportgeschiedenis.

Gelukkig zijn de erebankzitters stuk voor stuk grote namen uit de topsport en hebben zij niet eens door dat ook gouden zetels voor hen klaargezet hadden kunnen worden. Topsporters weten van wanten en zijn geen zeikerds. Dat siert hen en dat geldt ook voor deze middag. Niet lullen, tien bier, dat idee.

Om de grote kleine man Reinier Paping als voorbeeld te nemen: in 1963 won hij onder huiveringwekkende omstandigheden de Elfstedentocht. Even kranig als altijd zit hij op het houten opklapbankje. Als het fotomoment aanbreekt en iedereen zijn jas aantrekt om naar buiten te gaan, vraagt iemand: ''Moet u geen jack aan meneer Paping?'' Het lachende 'nee dank, dat gaat zo wel hoor' laat zien dat hij nog steeds dezelfde bikkel is als 48 jaar geleden, toen hij met ijspegels aan zijn neus over de finish ging.

Ook de rest van de genodigden heeft geen zin in overdreven gedoe. In de kantineachtige ruimte staat voor negentig procent mannen. Het leuke van echte mannen is dat ze recht door zee zijn: ''Als je dan toch zo'n boek maakt, doe het dan goed,'' aldus de voorzitter van Stichting De Sportwereld, die eerlijk zegt dat hij een paar punten van kritiek heeft. ''Want waarom wel uitgebreid Rie Mastenbroek, maar niet Pieter van den Hoogenband in deze canon?'' vraagt hij Bart Jungmann, de initiatiefnemer van dit boek.
Sjoukje Dijkstra, oud olympisch kampioen kunstrijden, wil aan het eind nog even kwijt dat te veel over voetbal is gepraat vandaag. (CHARLOTTE VAN DRIMMELEN)

Feestje? schuim@parool.nl
Volg @waarisSchuim op twitter

Vlnr op de krukken: hoogleraar sportgeschiedenis Maarten van Bottenberg en de journalisten Kees Jansma en Ad van Liempt.
Sportjournalist Tom Egbers leidt deze middag.
Minke Booij, oud-captain van het Nederlands hockeyteam.
Sportjournalist Bart Jungmann (de Volkskrant) maakte het boek.
Freek de Jonge betwijfelt of Nederland de Olympische Spelen moet willen organiseren. De rest is het niet met hem eens.
Kees Jansma's meest memorabele moment uit de sportgeschiedenis, is de aanval die vooraf ging aan de 1-0 van 1974.
Schaatslegende Reinier Paping, winnaar van de vreselijk zware Elstedentocht van 1963, vindt het niet koud buiten.
Voormalig tophockeyer André Bolhuis brak ooit op een WK drie vingers.
Prof. Maarten van Bottenberg skiet, fitnesst en jogt op recreatief niveau.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden