Schuim: M'adam of Molly?

Wat: de burgemeester ontvangt het eerste exemplaar van Het wonder van de Noord/Zuidlijn, geschreven door journalist Bas Soetenhorst.
Waar: uitgeverij Prometheus.
Wie: Eberhard van der Laan, Mai Spijkers, Bas Soetenhorst, Nelly Frijda, Ed van Thijn, Geert Dales, Rick Nieman.
Waarom: nieuwe inzichten zijn welkom.
Wanneer: vrijdag 1 april, van 12.30 tot 13.30 uur.
Waardering:  ***

Het terrassenseizoen leent zich uitstekend voor avonden klagen over het beruchte lijntje met al zijn sores. De uitgekauwde materie over de duur en kosten van dit project kan nu door de beste stuurlui worden verrijkt met nieuw verkregen ins and outs. Paroolredacteur Bas Soetenhorst heeft die gespreksstof aangeleverd, in een boek dat garant staat voor spectaculaire discussies bij een bordje bitterballen in de zon.

In de klassieke tuinkamer van uitgeverij Prometheus staat een schaal karige cakejes. Ze kijken hier wel uit om overdreven belegde broodjes te serveren. Ook met de voor de presentatie van dit boek uitgetrokken tijd spelen ze duidelijk op safe. Voordat je het door hebt sta je weer buiten.

''Ik heb me geen moment kwaad gemaakt tijdens het lezen van dit boek,'' beweert oud-wethouder Geert Dales stoer. Hij verklaart zijn eeuwige vertrouwen in Molly of M'adam (of hoe de nieuwe, derde boor dan ook zal heten). Als burgemeester Eberhard van der Laan om kwart voor één bescheiden zijn entree maakt, onderbreekt moderator Rick Nieman Dales' referaat. Hij geeft het woord liever aan de burgervader, die nog meer te doen heeft vandaag. Zo zijn verhuizers op dit moment bezig zijn spulletjes de ambtswoning binnen te krijgen.

''Ik was nog geen week burgemeester toen ik de tunnel mocht bekijken. Terwijl mijn hoofd nog net boven de grond uitstak, riep een Amsterdammer of ik dat gezeik met die metrolijn nou nóg niet had opgelost.'' Nieman vraagt de burgemeester wat hij gezegd zou hebben als dit de opening van de Noord/
Zuidlijn was. ''Dat we dolblij zijn en dat er nu tenminste geen kosten meer bij kunnen komen!''

In de hoek, tegen de zwarte vleugel hangend, staat uitgever Mai Spijkers zich te verkneukelen over de onderhoudende speech. Als Van der Laan Het wonder van de Noord/Zuidlijn een echte pageturner noemt, kan hij zich even echt niet meer druk maken over de omvang van de in het boek beschreven fraude bij de aanbesteding van de metro.  (CHARLOTTE VAN DRIMMELEN)

Uitgever Mai Spijkers (l) met auteur Bas Soetenhorst.

Burgemeester Eberhard van der Laan: 'Bas zet zaken duidelijk op een rijtje.'

Oud-VVD-wethouder Geert Dales: 'Natuurlijk willen we allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.'

Rick Nieman is de gastheer van vanmiddag.

Elsevier-redacteur Syp Wynia heeft Ronit Palache, een oud-collega, gevonden.

Juliët Jonkers van Prometheus was Bas' redacteur.
Job Lisman, hoofdredacteur van Prometheus, vertrekt meteen na de presentatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden