Plus

Schuim: Kapitein Iglo 2.0 is stoer en toch knuffelbaar

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de nieuwe Kapitein Iglo.

De sfeer van de kandidaten voor de nieuwe Kapitein Iglo onderling was er geen van haat en nijd.Beeld Schuim

Op de driemaster Abel Tasman wordt deze middag de nieuwe Kapitein Iglo gekozen. Er zijn driehonderd aanmeldingen, onder wie een meisje van elf.
Dat wil ik zien.

Ik heb nog nauwelijks een voet aan boord gezet of de marketing manager wordt al naar voren geschoven. Persmeisje: "Hij heet Harald Guimarães. De a met een golfje. Dat past heel erg bij Iglo, hè."

Voor juryleden Joor Lemckert, Jorrit van den Berg, Maartje van den Hoven en Annabel Schuurman is Frans favoriet, of Samira. Samira? En die witte baard dan? Annabel: "Een nepbaard." Jorrit: "Of gewoon scheerschuim."Beeld Schuim

Al snel blijkt dat de uitnodiging toch iets te ronkend was. Ze zoeken niet echt een hele nieuwe Kapitein Iglo, alleen een man die in winkelcentra en beurzen de kapitein wil spelen. Dus niet op televisie?

Guimarães: "Wel op YouTube. En YouTube gaat televisie inhalen."
Het meisje van elf is er ook niet. Guimarães: "Het moet serieus blijven. Maar er zitten wel een paar vrouwen bij de laatste 27 kandidaten."
Vrouwen? Kapitein Iglo?

Guimarães: "Waarom niet? Op een boot zijn ook vrouwen kapitein, of niet soms?"

Wat: vacature Kapitein Iglo
Waar: driemaster Abel Tasman, Sumatrakade
Wie: Niels Bontje, Leonie Ter Veld, Barry Brand, Harald Guimarães en een hoop mannen met baard
Wanneer: woensdag 2 maart, 12.00 uur tot 18.00 uur

De grotemensenjury: Niels Bontje (general manager Iglo Nederland), Leonie Ter Veld (blogger over wat studenten 's avonds eten) en Barry Brand, dj bij Radio Decibel en liefhebber, zeker als student inderdaad.Beeld Schuim

Maar die hebben geen witte baard.

Guimarães: "Dat is de oude versie van Kapitein Iglo. Het moet wat moderner worden, frisser."

Even later loopt een man over de loopplank met een indrukwekkende witte baard. Het zou kunnen dat de tatoeages in zijn nek en rond zijn ogen en ook de oorringen met open gaten van vingerdikte een beetje ­afschrikken, maar ik hoor net dat Kapitein Iglo gaat moderniseren.

Deze man ga ik volgen.

Drank en spijs: drie uit vijf
Sfeer: twee uit vijf
Hans eet niet één van de 150 miljoen (sorry?) vissticks in Nederland per jaar

Tiemen Vries pakte de kinderjury helemaal in ("Een 10!") met hond Floortje, flikkervuurwerk en zeemansliederen. Maar een volle witte baard - ho maar.Beeld Schuim

Peter Hermans trekt een coltrui aan en presenteert zijn vissticks aan de kinderjury. "Kapiteins zijn stoer. Die hebben tatoeages. Het gaat niet om de vissticks of de tomaatjes eromheen, het is niet Heel Holland bakt, hè? Kapitein Iglo mag wel wat stoerder, wat meer van deze tijd."

Vier kinderen krijgen een boks. Eén meisje wil nog een highfive, maar nu harder.

Het juryoverleg na afloop. De jongens vonden hem wel stoer, de meisjes misschien toch wel een beetje eng. Meisje: "Wat als die kleine kinderen hem zien?"

Ook kanshebbers: Auke Rijpkema, Klaas Tenwolde en Henk Scheerman.Beeld Schuim

Hermans houdt daarna zijn presentatie voor de vakjury. Hij heeft het over jeugdsentiment op woensdagmiddag en een facelift voor Iglo, stoer maar toch aaibaar, en zijn blijvende eerste indruk.

Doet hij goed.

Het juryoverleg: Hermans zit sowieso bij de top vijf tot nu toe. Blogger Leonie ter Veld en dj Barry Brand zijn om. Hermans valt op, is tof en vet, ruig en toch knuffelbaar en een keuze voor hem is lekker gedurfd. Brand: "Cora van Mora kan niet met tatoeages, maar een kapitein wel."

Niels Bontje, general manager van Iglo, is het helemaal met hen eens. "Maar hoe reageren de kindertjes?"
Jammer, Peter.

Tips? Mail Hans!

Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Kapitein Iglo 2.0: Peter Hermans. Stoer en toch knuffelbaar. Maar misschien ook een beetje eng.Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden