Schuim: het Boekenbal als Berlijnse nachtclub, dát kan alleen maar misgaan

Onze schuimverslaggevers doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Louis Bollee over het 65ste Boekenbal.

Het 65ste boekenbalBeeld ANP

Ah, het Boekenbal. Voor schrijvers en uitgevers niet alleen het jaarlijkse uitje dat de lente olijk inluidt, maar toch ook vooral de barometer voor de eigen relevantie. Want heb je begin maart nog steeds geen uitnodiging ontvangen, dan rest je niks anders dan twee weken lang huilend onder de douche heen en weer te wiegen met een kaasschaaf in de hand, om jezelf vervolgens uit wrok te beloven nóóit meer iets op papier te zetten.

Hoewel, je kunt het natuurlijk ook gespeeld onverschillig bij Pauw & Witteman laten vallen (Peter Buwalda, 2014), of in een krantencolumn neerpennen (Theodor Holman, 2016) en zien wat er gebeurt. En krijg je wél een uitnodiging, bekijk dan vooral met een haviksoog direct de aanvangstijd. Want mag je bij het selectieve voorprogramma aanschuiven (zie alle schrijvers op deze pagina), of ben je, als een uitgerangeerde bruiloftsgast, alleen uitgenodigd voor het dansfeestje na afloop?

Poeh. Geen wonder dat die gevierde schrijvers altijd bij het minste of geringste al naar een verstofte fles Achterhoekse graanjenever grijpen. Het thema van het Boekenbal is dit jaar Duitsland en het thema wordt traditiegetrouw doorgevoerd in het hele avondprogramma. De grote zaal van de Stadsschouwburg is omgetoverd in een Berlijnse nachtclub, de rode loper is vanavond een Formule 1-baan en de Duits-Nederlandse Sven Ratzke praat de hele Abend met een grapje en een grolletje gemütlich aan elkaar.

Duitse folklore
Even terug naar die Berlijnse nachtclub: dát kan in combinatie met Nederlands meest roemruchte schrijvers alleen maar misgaan. Die hangen natuurlijk al direct na binnenkomst met de lippen om de Bockbier-tap en de Kirsch-fontein, tot Tommy Wieringa en Arthur Japin met emmers Kartoffelsalat lallend de Schuhplattler dansen op de wc, Connie Palmen met haar panty op half zeven Duitse naamvallen blijft oplepelen in een donker hoekje en Sylvia Witteman pittige Duitse Witze scandeert vanaf de balustrade. Duitse folklore: je moet ervan houden.

Wat: Boekenbal
Waar: Stadsschouwburg
Wie: Heeft u even? Tommy Wieringa, Heleen van Royen, Jet Bussemaker, Mano Bouzamour, Hanna Bervoets, Maartje Wortel, Ronald Giphart, Kluun, Abdelkader Benali, Bart Chabot, Kader Abdolah, Connie Palmen, Judith Osborn, Saskia Noort, Robert Vuijsje, Mai Spijkers, Eric Corton, Pepijn Lanen etc., etc.. O, en Nick & Simon dus.
Wanneer: Vrijdagavond vanaf 20.30 u

Hoe de avond zich ook ontwikkelt, het Boekenbal blijft een Erlebnis van jewelste. Als genodigde kun je niet anders dan je als een U-Boot in het feestgedruis te laten zakken, de Drang nach Osten te omarmen en het bal als glorieus Gesamtkunstwerk te ondergaan. En ben je niet uitgenodigd? Koop dan vooral een goedkope fles Schnaps bij de avondwinkel, zet een conservenblik knakworsten op het vuur, en denk vooral niet zachtjes snotterend aan het feit dat Nick en Simon wél waren uitgenodigd. Ja, dat leest u goed: Nick und fucking Simon.

Bekijk de Schuim-fotoreeks van het Boekenbal.

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Louis zal nooit helemaal wennen aan musicals

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden