Schuim: heropening sociëteit de Kring

Wat: heropening Sociëteit de Kring.
Waar: Sociëteit de Kring.
Wie: Hanneke Groenteman, Nelly Frijda, Leo Schatz, Harry de Winter, Matthijs van Heijningen.
Wanneer: donderdag 16 september 2010, van 16.00 tot laat.
Waarom: de kunstenaarssociëteit is na een likje verf weer open.
Waardering: ***

'Zijn we een sociëteit van kunstenaars of zijn we niet een sociëteit van kunstenaars?'' oreert schilder/dichter Leo Schatz, met zijn 92 jaar het oudste lid van Sociëteit de Kring. ''Het is de sociëteit van zich ten onrechte elite voelende mensen,'' besluit zijne archaïsche hoogheid.

Tussen de oh Chersotenten aan het Leidseplein is nog altijd een trap naar boven, naar de club der intellectuelen, de sociëteit van kunstenaars, de huiskamer van de elite. 88 jaar bestaat het walhalla van de geletterden al. Eeuwig uittorenend boven het Leidsepleingeteisem.

Het verlopen interieur is helemaal verbouwd en opgeknapt - de financiering vindingrijk bijeengesprokkeld dankzij anonieme leden en nog wat goeddoeners. Geen bruinige indruk meer - passend bij sigaarrokende heren - maar vrolijk expressieve vierkanten in allerlei kleuren aan de muur, een strakke bar (het kloppend hart van de Kring) in het midden, en hip vormgegeven wc's.

Gemopperd wordt er wel even. Niemand houdt van verandering, zeker niet het vaste meubilair dat al veertig jaar (of langer) lid is. Vernieuwing lijkt synoniem te staan met achteruitgang of - nog erger - verplatting. Het is al treurig genoeg dat niet alle leden wetenschapper, kunstenaar of - sinds Harry de Winter de Kring redde - iets in de media zijn, maar de vervlakking van de wereld buiten de Kring is echt om te huilen. ''Van die mensen die bekend zijn zonder iets te kunnen,'' klaagt een meneer, waarna hij vervolgens meteen noemt welke bekende mensen hij persoonlijk kent die wél iets kunnen.

Om het gevoel met het plein beneden niet volledig te verliezen, serveert de feestelijke Kring een gaarkeuken. De liefhebber kan op de hogere verdieping echt souperen, maar voor het gewonemangevoel is er boerenkool met worst. Onder het genot van een jazzband dansen de Kringhabitués met een bord in de hand. Een paar drankjes later zou een Oh Cherso-aflevering niet misstaan. (LORIANNE VAN GELDER)

De generatie van de 40+ feestjes: vlnr Harry de Winter, Paul Weijenberg (Desmet) en Ronald Hooft (architect van de nieuwe inrichting).
Nelly Frijda krijgt rode wangen van de Kring. Naast haar Constance van der Maesen.
Gekleurde vlakjes aan de wand.
Het jongste lid: Rosa Polak 24, met vriendin Tessa (l).
Matthijs van Heijningen met zijn Chanel-Guurtje komen al jaren in de Kring.
Bij Carla Broers kun je een bordje boerenkool met worst halen.
Jong volk, de nieuwe aanwas? Vlnr ballotagecommissielid Loes met Sjoerd en Floor (bezoekers).
Schilder/dichter Leo Schatz vindt het eenzaam het oudste Kringlid te zijn.
Actrice Mimi Kok komt al jaren op de Kring. Al is het al lang niet meer zo leuk als vroeger.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden