Schuim: goed voor het gemoed

Wat: boekpresentatie Jan Mulder (biografie en eigen boek Chez Stans).
Waar: café Scheltema.
Wie: Jan Mulder, Youri Mulder, Wim Suurbier, Piet Keizer, Rob Rensenbrink, Johnny Rep, Matthijs van Nieuwkerk, Kees van Kooten, Jessica Durlacher, Yasmine Allas, Frits Barend, Eddy Terstall, Jack van Gelder.
Wanneer: maandag 1 november, van 14.30 tot 17.30 uur.
Waarom: Jan Mulder schrijft en wordt beschreven.
Waardering: ***

Een vergelijking met Mulisch brandt op ieders lippen. Meer om de vorm dan om de inhoud. 'Mulisch voetbalde beter dan Jan Mulder' is de inventiefste. De andere vergelijkingen zijn obligaat. 'Jan Mulder is ook de oorlog; hij werd geboren op 4 mei 1945.' 'Zijn oeuvre omvat vele werken.' 'De eerste drie letters van zijn achternaam zijn dezelfde.'

Het is spielerei van gelijkgestemden met een lang geheugen. Veertig jaar geleden liepen de meesten al in café Scheltema rond. ''Toen het nog leuk was,'' zoals een oudgediende verzuurd opmerkt. Mulder kroop toen vertrokken van de pijn naar het sportschooltje van kroegbaas Wim de Lange op de eerste verdieping. Maar de weg via het café van literatoren en journalisten bracht Mulder veel meer dan een semi-bruikbare knie: toekomstige collega's.

Vooral die mannen van weleer spreken vol lof over Mulder. Trots vertelt Theun de Winter dat Mulder hem vroeg welke krant hij moest kiezen. Zowel de NRC als de Volkskrant had hem een column aangeboden. De Winter riep: de Volkskrant, een ochtendblad (want dan word je eerder gelezen); de NRC was voor veel te nette mensen. De Volkskrant werd het en de rest is geschiedenis.

Vrolijk is de presentatie. Dankzij Mulders grijns, zichtbaar in het hele café. Niet-schrijvende oud-voetballers zijn minder joviaal. Wim Suurbier en Piet Keizer verschansen zich anoniem en knorrig in een hoekje achter de bar. Maar ook de literaire schrijvers zijn ingetogen. Waren voetbal en een tiepmasjien de redding voor het gemoed? Zo blijkt: Montere Mulder, de schrijvende voetballer.

(Foto's en tekst LORIANNE VAN GELDER)

Jan Mulder (l), nooit zonder lach, met Eddy Terstall.
Jack van Gelder, verwelkomd met een sigaar van kroegbaas De Lange in café Scheltema.
Ex-voetballer, analist en zoon Youri Mulder, ook zo blij.

David Endt (teamchef Ajax) en zijn held.
Scheltemakroegbaas Wim de Lange, de masseur die lang geleden Mulders knie verzorgde.
Jessica Durlacher (l) en Yasmine Allas, schrijfsters tussen mannelijk voetbalgeweld.
De vrienden van Jan Mulder: vlnr Texelaar Henk Jan Klok, Theun de Winter (sportief-literaire Scheltemalegende) en oud-voetballer Johnny Rep.
Onder kunstenaars en literatoren: Jan Siebelink en Jeroen Henneman (r).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden