Schuim: Gij zult kiezen

Wat: 21 dagen debat
Waar: Stadsschouwburg
Wie: Wijnand Duyvendak, Paul de Krom, Paul Scheffer, Liesbeth van Tongeren, Tofik Dibi.
Wanneer: maandag 7 juni 2010, van 20.00 tot 01.00 uur.
Waarom: omdat campagnebureau BKB graag politieke jongerenfeestjes geeft.
Waardering: ****

Alsof niemand debatmoe, politiekmoe, stellingenmoe en soundbitemoe is, doet campagnebureau BKB in de hete verkiezingsstrijd ook nog een debatduit in het zakje. 21 dagen mocht de geëngageerde burger online vragen aan politici stellen. De grande finale van dat experiment is een van de laatste krachtmetingen voor 9 juni.

De strijd wordt letterlijk genomen: in een felgroene boksring gaan politici elkaar te lijf. Stellingen vliegen over het scherm, presentator in de vijfde versnelling Martijn de Greve is de scheids.

Opmerkelijk is dat bijna niemand het nog met elkaar oneens is. Nee, de VVD (Paul de Krom) vindt ook niet dat criminelen met een dubbel paspoort zwaarder gestraft moeten worden. GroenLinks (Tofik Dibi) knikt instemmend. Maar of het publiek toch even partij wilt kiezen wie de beste debater is. Heel hard klappen voor wie je stemt!

In vier hoeken van de zaal, op kleine podia geletterd A, B, C en D, nemen experts plaats. Economen (Pieter Lakeman, Sweder van Wijnbergen e.a.), duurzaamheidsexperts (Louise Vet, Wijnand Duyvendak e.a.) en integratiedeskundigen (Paul Scheffer, Nahed Selim e.a).

Arme twintigers - de generatie die te veel keuzes heeft en al zo moeilijk kiest - moeten hun mening ventileren door naar hoekje A of B of C of D te lopen. Wie heeft het beste betoog? Schoorvoetend doet het brave voetvolk wat het wordt opgedragen en verplaatst zich van links naar rechts en weer terug. Town hall meeting wordt het ook wel genoemd. Fysiek stemmen. Dan: of ze nog vragen hebben? Een of twee ingehuurde BKB-kids willen wel.

Merkt een pientere bezoeker met politiek bloed op: ''Betaal je tien euro, moet je ook nog meedoen.'' Gezellig was het wel, maar volgende keer toch maar liever passief voor de tv. De bar was ook al dicht tijdens de debatten.

Foto's en tekst Lorianne van Gelder

Feestje? Schuim@parool.nl
Volg Schuim op Twitter

Van links naar rechts: Tofik Dibi (GL) Wijnand Duyvendak (uitdrukkelijk niet als GroenLinkser) en Paul de Krom (VVD).
GroenLinkser Liesbeth van Tongeren doet een poging SJef Peeraer (pro-kernenergie) van haar contrastandpunt te overtuigen.
ex-PVVflirt Gidi Markuszower (rechts) werd uitgebreid gefouilleerd (door Martijn de Greve). Journalist/publicist Joop Hazenberg (links) keek toe en glimlachte.
In de boxring: bloederige strijd tussen CDA'er Marieke van der Werf en D66'er Boris van der Ham. Rechts scheids Martijn de Greve.
Hoekje C met econoom Sweder van Wijnbergen had de grootste aanhang.
Niemand koos Pieter Lakeman. Maar dat vond hij niet erg.
Politieke jongens/BKB-kinders Sywert van Lienden en Bert Bakker.

21dagendebat-initiator Alexander Bakkes (links) gaf de debaters een strakke tijdslimiet. Naast hem geneeskundestudent Michel Abdelmalek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden