Schuim: Feest van de Democratie

Wat: het Feest van de Democratie
Waar: de Melkweg
Wie: Jort Kelder, Geert Wilders, Bert Koenders, Jack de Vries, Eddy Terstall, Eric Corton, Kay van de Linde, Maurice de Hond, Jan Schinkelshoek, Felix Rottenberg, Bas Heijne, Erben Wennemars, Pieter Hilhorst, Martijn de Greve, Sywert van Lienden, Frits Huffnagel, Tijs van den Brink, Joris Luyendijk.
Waarom: politiek is spannend
Wanneer: maandag 1 maart, van 19.00 tot 01.00 uur.
Waardering: ****

Het is alsof God bewijst dat Hij bestaat door een kaartje te kopen voor de Melkweg vanavond. Totaal onverwachts verschijnt Hij 'in het hol van de leeuw' en maakt Hij het publiek compleet murw. Het is Geert Wilders maar. De staat van hypnose duurt niet lang, want hij taait snel af en de kritische vragen zijn weer aan de orde van de dag.

Wat een geslaagde avond! Iedereen heeft er zin in. Zelfs in de ogen van Maarten van Rossem is blijdschap te bespeuren. Zijn college is druk bezocht en met zijn cynische uitspraken laat hij de toeschouwer bijna non-stop gieren van het lachen: ''We hebben een achterlijk kabinet en dat is puur een objectieve constatering van mij.''

Voor de planners onder ons is het extra goed toeven. Vijf zalen en twintig 'toneelstukjes', die elkaar hier en daar overlappen. Sommige mensen worden een beetje ongelukkig van al die keuzes die ze aangereikt krijgen. Het lijkt het echte leven wel. ''Jeetje, lastig al die dilemma's!'' zegt een bezoeker, die zich zichtbaar geneert voor het door haar uit beleefdheid aangenomen GroenLinkswindmolentje.

De functie van Maurice de Hond staat op losse schroeven als je ziet hoeveel mensen het stokje van hem kunnen overnemen. Speculaties alom op de gangen en de trap. Het woord afschaffen is populair, ook onder specialisten. De Hond wil de provinciale verkiezingen afschaffen, Van Rossem schaft graag Jan Nagel af en Wilders schaft liefst alles af.

Filosoferen maakt hongerig en op een goedbedoeld zakje M&M's en een rolletjes Mentos kunnen politieke junkies niet leven. De Febo doet dan ook goede zaken vanavond, want na een patatje oorlog kan de Melkwegganger weer vol energie terug naar het feest.

En zo gist de grachtengordel tot diep in de nacht door, over hoe het zal aflopen met Amsterdam in het algemeen en Nederland in het bijzonder. (CHARLOTTE VAN DRIMMELEN)

Feestje? Schuim@parool.nl
Volg @waarisSchuim op twitter

Geert Wilders wordt ontvangen als een popster.
Schaatser Erben Wennemars (l) en spindoctor Jack de Vries, niet weg te slaan bij de bar.
3FM-icoon Eric Corton zendt live uit vanuit de Melkweg.
Arjan El Fassed (l), Tweede Kamerlid voor Groenlinks, en PvdA'er Bert Koenders, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking.
Maarten van Rossem wenst degenen die op Jan Nagel stemmen, een lekke band toe.
Politicoloog Pieter Hilhorst, gespreksleider van 'politieke Junkies', praat nog wat na met actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld.
Filmregisseur Eddy Terstall is er ook.
CDA-campagnestrateeg Jan Schinkelshoek (l) en opiniepeiler Maurice de Hond discussiëren over het al dan niet afschaffen van Provinciale Staten.
Vlnr: Columnist Sywerd van Lienden, parlementair journalist Jaap Jansen en winnaar van eretitel Politiek Junkie van de Dag: journalist Tijs van den Brink.
Jelmer Uitentuis is het creatieve brein achter het populaire programma 'Politieke Junkies'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden