Plus

Schuim: Circus van jeneverbrouwers schenkt hippe kopstoot

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het circus van een stel Amsterdamse jeneverbrouwers.

Nog meer vrienden van de brouwers: Filmmaker Joey de Leeuw (l) en deejay Tom Caron. "Zet maar ras-entertainer."Beeld Schuim

In café Tapmarin is het gezellig druk. Uitgelachen twintigers en dertigers, de deejay speelt ­vrijmibo-muziek. Het is een uur of zes. Of ik een kopstootje wil? Ja da-hag, ik ben me daar gek. Ik sta heus open voor een ­liquid dinner op zijn tijd, maar kopstoten heb ik lang geleden afgezworen. ­Mensonterende katers.

Maar dan zit ik nu wel in de ­nesten. Ik ben namelijk op de ­tweede Jajem Tour, het circus van enkele jonge Amsterdammerse ­jeneverbrouwers dat sinds kort door de stad trekt. Ze willen me 'een goede Jajemexperience aanbieden'.

Brouwer Jamie van der Will (r) met Tjerk Thuis, ofwel DJ Alamaison. Van der Will: "Jajem heeft het karakter van jenever, maar wel aangenaam, zodat Lauren het ook lekker vindt."Beeld Schuim

Eén keer per maand trekt de Jajem Tour langs een club, afgewisseld met een kroeg, want in beiden moet de kopstoot weer hip worden. Brouwer Maarten de Vries: "Jenever was een tijdje uit. We gaven het wel eens aan vrienden en dan ­zeiden ze: 'Wat doe je ons aan?' Toen zijn we er zelf maar een gaan maken. Eentje die wat zachter is. Wil je er een proeven?"

Goed, ik moet wel, je zou dat mijn werk kunnen noemen. Bovendien moet ik niet zeuren, vindt De Vries: "Wat is er mis met een kater? ­Lekker brak, vette hap. Best wel chill."

Twee maanden zijn ze bezig en Jajem wordt nu al in 25 tenten geschonken, in de Bloemenbar laatst nog vier dozen tegelijk. En zelfs de Makro wil het gaan verkopen. Toen De Vries dat hoorde, maakte hij zo'n sprong in hun lage kantoor op de Wallen dat hij zijn hoofd stootte aan het plafond, maar die woordgrap is al vaak genoeg gemaakt.

Hans van der BeekBeeld -

Wat: Tweede Jajem Tour
Waar: Café Tapmarin, Van Woustraat
Wie: Maarten de Vries, Jamie van der Will, Sunny Bakhtiar, Lauren Visser, ­
Tom Caron, Tjerk Thuis
Wanneer: Vrijdag 26 februari, 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs: drie uit vijf
Sfeer: vier uit vijf
Hans: kwam goed weg

Brouwer Sunny Bakhtiar doet even gezond. In zijn jaszak zit nog een sapje. Ook met Medi Fliers (Speak Easy Agency).Beeld Schuim

Ook hun Kopstootbar, hun pop-up ambassade op de Zeedijk, is een succes. Jenever, bier en een deejay booth - zo simpel is dat. De Vries: "Lekker hè. Nog eentje?"

Ze serveren drie soorten kopstoot. De classic natuurlijk, een vaasje bier met een tulpje jenever ernaast, en de 'real man'. Dat heette vroeger een duikboot - tulpje ín het vaasje - maar daar beginnen zij niet aan. De Vries: "Gewoon vanuit de fles een scheut in het vaasje ­erbij. Het is veel te druk om allemaal kastelen te bouwen."

Jajem-brouwer Maarten de Vries houdt van jenever en milde katers. Naast hem Lauren Visser van Speak Easy Agency.Beeld Schuim

Tenslotte, de Lady's kopstoot. Dat is een kleintje witbier en dan tulpje of een kleiner glaasje. "We kijken even naar de dame. Is ze saai aan de bar, dan mag het wel wat gezelliger en krijgt ze een normaal tulpje. En is ze niet saai - ook. Eerlijk gezegd hebben we nog nooit een kleintje geschonken. Kom, nog eentje?"

Na dik twee uur weet ik me los te rukken van deze vrolijke jongelui, een prestatie die kan niet kan ­worden onderschat.

Tips? Mail Hans!

Het barpersoneel van café Tapmarin: Max van Schijndel, Sam Cohen en Eva Meekes (vlnr).Beeld Schuim
Een beeld om emotioneel van te worden. Met Marloes Horst (l) en Levi Dols.Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden