Schuim: Bollenfeest van de Bijenkorf

Wat: 140- jarig jubileum de Bijenkorf.

Waar: Beurs van Berlage.

Wie: Chantal Janzen, Jan Jansen, Winston
Gerschtanowitz, Hans Ubbink, Jacob de Jonge, Eduard Schaepman, Swip Stolk, Beertje van Beers, Fred de la Bretonnière, Bas Kosters, DJ Isis, Do.
 
Wanneer: dinsdag 20 april 2010, van 16.00 tot
18.00.

Waarom: bijna anderhalve eeuw consumentenplezier is een feestje waard.

Waardering: ***

Denk aan de Bijenkorf en zie: lange glazen balies met horloges, sieraden, parfum en make-up. Verdiepingen vol kleding, kookgerei, banket, schoenen, gadgets. Servies, roltrappen, boeken, handdoeken, beddengoed en kerstversiering. Maar inspiratie?

Een bol inspiratie, dat is de Bijenkorf, zegt de Bijenkorf. Dus het 140-jarig jubileum heet Inspirat140n, zo'n grafisch grapje met cijfers erin. En die bollen, waar komen die ineens vandaan?

Het feestje werd gevierd bij de buren, de Beurs van Berlage. Standvastige Bijenkorfconsumenten in het bezit van een Bijcard (het liefst volledig 'gemaxt'), relaties, wat beroemd voetvolk en Bijenkorfpersoneel dat minstens veertig jaar in dienst is, mochten acte de présence geven op het jubileum. Zij keken naar een nog nooit vertoonde modeshow - wonderlijke creaties van jonge ontwerpers geïnspireerd op het assortiment van het warenhuis - en boden op de veiling, jawel, de bollenveiling.

Een honingraat lag meer voor de hand, maar het werd een bol. Ontwerpers en bekende persoonlijkheden gaven de bollen een eigen gezicht. Mensen als Hans Ubbink, Anna Drijver, Bas Kosters, Piet Paris en Björn Borg. En die bollen (van piepschuim) - let wel, bijna een meter in doorsnede - gingen onder de hamer. Daarbij moet vermeld dat de opbrengst (uiteraard) naar het goede doel gaat, Unicefs project voor hiv-moeders.

Tienduizend euro was het hoogste bod, voor de bol van architecten Kees Rijnboutt en Frederik Vermeesch. De andere bollen gingen voor een slordige duizend, of drieduizend, van de hand. Juichend namen een paar ingehuurde kinders de cheque van 48.900 euro in ontvangst.

Na afloop was helaas niet iedereen gelukkig. Swip Stolk, al bijna een halve eeuw ontwerper, had vier dagen lang drieduizend veertjes op de piepschuimbol zitten plakken. Er werd € 1300 geboden. ''Zelfs voor de uren die ik erin had zitten, had het al vijfduizend euro moeten opbrengen.'' Erg inspirerend vond hij dat niet.

Foto's en tekst: Lorianne van Gelder

Tip voor een feestje? Schuim@parool.nl
Volg Schuim op Twitter

Winston Gerstanowitz laat de bijtjes in zijn overhemd zien.
Vlnr De teleurgestelde ontwerper Swip Stolk, schoenenkoning Jan Jansen en zijn vrouw Tonny.
Vastgoedman Eduard Schaepman kocht een bol voor zijn dochtertje van 3. 'Ik heb hoge plafonds, daar kan ie prima hangen.'
Couturier Hans Ubbink en vrouw Ans Brom. Ubbink hangt al jaren in de Bijenkorf.
Fred de la Bretonnière heeft een hechte band met de Bijenkorf: zij waren zijn eerste grote opdrachtgever.
De knuffeljurkpresentatie.
De boekenjurkcreatie.
Angstig keken de Bijenkorfmeisjes of er genoeg zuurstof zou zijn in de inspiratiebol.
Zangeres Do bezong de Bijenkorfinspiratie. 'Inspiratie... wij zijn het altijd al geweest'.
Beertje van Beers bedankte voor de bollen.
Chantal Janzen en vriend Marco houden van de Bijenkorf. 'Het is een winkel van de stad. Ik kom uit Tegelen, daar hebben ze echt geen Bijenkorf', aldus provinciemeisje Janzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden