Schrikdraad moet vos tegenhouden in Noord

Rond het natuurgebied Kinselmeer in Noord moet schrikdraad voorkomen dat vossen weidevogels oppeuzelen.

Hanneke Keultjes
De vos had tot voor kort vrij spel rond natuurgebied Kinselmeer Beeld Shutterstock
De vos had tot voor kort vrij spel rond natuurgebied KinselmeerBeeld Shutterstock

Eerder deze maand is zodoende een omheining geplaatst rond een stuk grond van drie vierkante kilometer in het landelijk gebied.

Rond het Kinselmeer hebben natuurorganisaties boerengrond aangekocht dat is getransformeerd tot een natuurgebied. In dat beschermde gebied broeden vogels als de grutto, de kievit, de wulp, de kluut en de schol­ekster.

Proef
De leefomgeving is voor de weide­vogels ideaal, omdat struiken en bomen van waaruit roofvogels hun maaltje spotten ontbreken. Een andere bedreiging voor de vogels had nog wel vrij spel: de vos.

Weidevogelgebieden werken als een magneet op dat roofdier, dat zowel vogels als eieren lust en in het broedseizoen ongestoord kan jagen.

De gemeente, dat een deel van de grond in eigendom heeft, wil geen dieren doden en zoekt naar alternatieven om toch te voorkomen dat vossen zich te goed doen aan de vogels.

Samen met Staatsbosbeheer, dat het andere deel van het gebied bezit, is na een aantal maanden studie nu gekozen voor een omheining van schrikdraad.

Het raster is een proef om te kijken of vossen zich laten tegenhouden door een omheining die onder stroom staat. Iedere week wordt het gebied in de gaten gehouden en eind dit jaar wordt gekeken of het raster het beoogde effect heeft gehad.

Damherten
De totale kosten van het raster zijn bijna tienduizend euro, schrijft de gemeente aan de raadscommissie. Het geld komt uit het budget voor het voorkomen van dierenleed.

In 2014 wilde groengebied Amstelland nog vossen afschieten om de weidevogels te beschermen tegen de vos.

Amsterdam heeft zich daar altijd tegen gekeerd - net als tegen het afschieten van damherten in de Waterleidingduinen en het vergassen van ganzen rond Schiphol.

Uiteindelijk gaf de gemeente in 2015 toch toestemming voor het afschieten van de damherten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden