Schrik zit erin nu branden ook huizen treffen

AMSTERDAM - Sinds anderhalve maand wordt de scheepsbuurt in Noord geterroriseerd door een of meerdere brandstichters. Tot nu toe raakte niemand ernstig gewond, maar buurtbewoners zijn ongerust: ''Als het zo doorgaat, vallen er binnenkort doden.''

Het is heerlijk rustig in het kleine natuurgebied achter de scheepsbuurt in Banne Buiksloot. Langs de smalle vaart loopt een oude man met een hondje. In het gras aan de overkant van het water zit een stel eenden te snateren.

Het lijkt een idyllisch stukje Amsterdam, maar schijn bedriegt, want achter de huizen aan het Tussendek hangt een penetrante brandlucht.

De stank is afkomstig van een appartementenblok aan Tussendek. De zwartgeblakerde balkons en dichtgespijkerde ramen zijn de stille getuigen van de korte maar hevige brand die hier amper een week geleden, de nacht van vorige week dinsdag heeft gewoed.

''Ik was die dag jarig, dus ik lag laat in bed,'' vertelt de bewoonster van de deels uitgebrande woning. ''Toen ik mijn ogen even opendeed, zag ik een vage, rode gloed. Nog geen minuut later sloegen de metershoge vlammen al om het balkon heen naar de appartementen hierboven.

Terwijl ze 112 belde, bonkte ook de buurman op de deur. Hij had de brand ook opgemerkt en had zijn kind, dat in de kamer pal naast de brand sliep, al uit bed gehaald. ''Nog geen vijf minuten later stond de brandweer er al, en gelukkig was de brand daarna snel geblust,'' zegt de bewoonster. ''Maar de ravage was enorm. En het had ook veel slechter kunnen aflopen.

De brand was ontstaan in een stapel laminaatafval, die achter het huis lag. De bewoonster had net laminaat gelegd in haar nieuwe woning, en de restanten buiten neergelegd om ze later naar de vuilstort te brengen.

Over de oorzaak twijfelt ze geen moment. ''Deze brand is aangestoken, dat kan niet anders. Het was die nacht mistig en vochtig en het vroor. Als je dat natte hout wilt laten branden, moet je daar goed je best voor doen.

Ook andere tekenen wijzen op brandstichting. Zo ontstond afgelopen zaterdagnacht aan Midscheeps, amper tweehonderd meter verderop, ook brand tegen de achtergevel van een woning. Deze brand begon in een kast vol gereedschap onder het balkon en het vurr sloeg vervolgens over naar de kozijnen.

''Ik had ook net laminaat gelegd,'' vertelt bewoner Mohammed. ''Gelukkig had ik de resten twee dagen voor de brand bij de gevel weggehaald, anders was misschien het hele huis afgebrand.

De drie kinderen van Mohammed lagen in de aangrenzende kamer te slapen, maar werden wakker toen de ruit knapte door de hitte. ''Ineens stonden ze bij mijn bed. 'Papa, er is brand!' riepen ze. Ik schrok me een ongeluk.

Ook nu liep het allemaal net goed af. De kinderen van Mohammed zijn wel enorm geschrokken en ze slapen vanwege de rooklucht en het roet bij hun oma, maar er raakte niemand gewond.

Toch zit de schrik er in de buurt goed in. Vooral omdat de brand van zaterdagnacht al de elfde was in deze wijk in anderhalve maand tijd. De politie zegt extra te surveilleren, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht en is nog op zoek naar getuigen en verdachten.

Ook Mohammed heeft geen idee wie er achter de branden zit. ''De brand is zaterdagnacht om zes uur ontstaan. De politie heeft het gecheckt, en rond die tijd is de nachtbus om de hoek gestopt. Misschien waren het baldadige jongens die terugkwamen van het uitgaan. Ik heb geen idee.

Maar veel andere buurtbewoners denken wel degelijk te weten wie de branden heeft aangestoken. Vrijwel allemaal wijzen ze met de beschuldigende vinger naar de grote groepen probleemjongeren die in de wijk rondhangen.

''Er loopt hier in de buurt steeds meer gajes rond,'' zegt een oude man met een hondje, die uit vrees voor represailles niet met zijn naam in de krant wil. ''Die jongeren hebben geen benul van wat ze uithalen. Uit verveling steken ze van alles in de fik. Dat er daarbij doden kunnen vallen, dat interesseert ze geen moer.

Vooral de skatebaan in het kleine natuurgebied achter de getroffen woningen trekt volgens buurtbewoners hangjongeren aan.

''Het is een zooitje daar, overal lege bierblikjes, pizzadozen en hasjzakjes,'' zegt een ander. ''Eigenlijk is het een paradijs voor ze. Ze kunnen er rotzooi trappen, en als ze hier de boel in de fik steken, zijn ze ook zo weer verdwenen in het natuurgebied aan de overkant van het water.'' (JASPER KARMAN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden