Schrik op stadhuis om geschorste adviseur Van der Laan

De schorsing van Saadia a.-T., radicaliseringexpert en een belangrijke adviseur van burgemeester Eberhard van der Laan, leidt op het stadhuis tot grote bezorgdheid.

Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Tegen Saadia a.-T. loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens fraude en belangenverstrengeling. De gemeente wil niets kwijt over de beschuldigingen. De vrouw is niet aangehouden, bevestigt het OM.

"Ik hoop maar dat de veiligheid van onze sleutelpersonen gegarandeerd is," zegt GroenLinksleider Rutger Groot Wassink.

De geschorste ambtenaar had als manager van de afdeling Radicalisering en Polarisatie veelvuldig contact met die sleutelpersonen: een netwerk van veelal islamitische Amsterdammers die het stadhuis op de hoogte houden van spanningen binnen de moslimgemeenschap. Het netwerk wordt ook gebruikt om uitreizigers naar Syrië in de gaten te houden.

Besloten vergaderingen
Schorsing wegens ongeoorloofde praktijken gebeurt een paar keer per jaar, maar zelden gaat het om iemand met zo'n hoge functie. Raadsleden kennen de vrouw omdat zij in besloten vergaderingen de gemeenteraad op de hoogte hield van actuele gebeurtenissen op het gebied van radicalisering.

"Hier schrik ik van, iemand op zo'n belangrijke positie in zo'n gevoelig dossier," zegt VVD-raadslid Marja Ruigrok.

De ambtenaar was geworteld in het bestuurlijke en politieke PvdA-netwerk dat tot 2014 de dienst uitmaakte op het stadhuis. A.-T. was bestuurslid van de PvdA-afdeling Nieuw-West in 2009 en werkte in het stadhuis samen met adviseur Mounir Dadi, echtgenoot van voormalig PvdA-politica Fatima Elatik. Begin juni was zij nog aanwezig op de politie-iftar tijdens de ramadan.

SP-raadslid Daniël Peters legt een link tussen de schorsing en het antifraudeoffensief dat de gemeente intern al eerder in gang heeft gezet, nadat er in een paar jaar diverse ambtenaren waren betrapt op onrechtmatig handelen. "Ik vind het zorgelijk dat het antifraudeoffensief blijkbaar slachtoffers maakt tot in de hoogste regionen, maar ik heb niet het idee dat het incident een aanslag dichterbij heeft gebracht; hier lijkt fraude in het spel te zijn."

D66-leider Reinier van Dantzig vindt dat de onderste steen boven moet komen. Ook de PvdA wil bij monde van raadslid Sofyan Mbarki weten wat er mis is gegaan. "Radicalisering is nog lang niet verdwenen. Ik ga ervan uit dat er binnen de afdeling breder naar het interne functioneren wordt gekeken."

De verdenkingen tegen de radicaliseringsexpert kwamen aan het licht door Bureau Integriteit, de eigen onderzoeksdienst van de gemeente, die daarop de politie inschakelde.

Rutger Groot Wassink hoopt dat veiligheid sleutelpersonen niet in gevaar is. Beeld Mats van Soolingen
Rutger Groot Wassink hoopt dat veiligheid sleutelpersonen niet in gevaar is.Beeld Mats van Soolingen

Betalingen
Amsterdam loopt landelijk gezien voorop met zijn afdeling Radicalisering; de gemeente richtte de afdeling kort na de moord op Theo van Gogh op, toen bleek dat Mohammed B. een bekende was binnen het welzijnswerk in Slotervaart.

Sindsdien wordt een netwerk van jongerenwerkers, adviseurs en soms zelfs geestelijken betaald door de gemeente om via projecten contacten te leggen en te onderhouden.

Er is ook kritiek. In januari verklaarde de Ombudsman een klacht tegen de gemeente gegrond omdat de vader van een in Syrië gesneuvelde jihadist de stad verweet dat die hem niet goed genoeg op de hoogte had gehouden van de begeleiding van zijn zoon. Ook bij deze zaak was de nu geschorste ambtenaar betrokken.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden