Schreeuw om cultuur klinkt op 20 november

Freek de Jonge organiseert met FNV Kiem een concert in de Heineken Music Hall. Beeld
Freek de Jonge organiseert met FNV Kiem een concert in de Heineken Music Hall.

'Schreeuwerige, links subsidiesponsen, het grote graaien is eindelijk voorbij voor jullie.''

''Rot op, aanstellers, ga eens werken voor je geld.''

Dit zijn enkele reacties op YouTube op een filmpje waarin acteurs en kunstliefhebbers letterlijk schreeuwen om cultuur. Het ligt allemaal in het verlengde van de roep dat kunst een linkse hobby is, iets exclusiefs van de Amsterdamse grachtengordel. Ging het maar alleen om de grachtengordel.

Maar de statistieken laten het zien: acht miljoen Nederlanders doen iets aan kunst of cultuur. Dat zijn er meer dan die sport bedrijven. Denk aan al die verenigingen voor amateurtoneel, harmoniekorpsen, koren, creativiteitscentra en muziek- en dansscholen. Ook daar gaat subsidie heen. Dus de landelijke actie Nederland schreeuwt om cultuur gaat óók over de amateurkunst.

Je zou kunnen zeggen: de kunst heeft een imagoprobleem. Marc van Warmerdam, Orkaterdirecteur en tijdelijk campagneleider van de landelijke actie: ''In de politieke oneliners waren eerst de allochtonen de klos, nu zijn de kunstenaars aan de beurt. Ik ken alleen maar hardwerkende mensen, die echt niet in een dikke wagen rijden.''

Gisteren sloegen, na de verenigde concertzalen en de theaters, de poppodia en festivalorganisatoren alarm. Als de btw op toegangskaartjes van zes naar negentien procent gaat, zal dat er ook daar inhakken. Poppodia zullen verdwijnen.

Jeugdtheaters lieten eenzelfde geluid horen, evenals vrije theaterproducenten, muziekscholen, acteurs, theatermakers, musici en beeldend kunstenaars. Ze zien allemaal hun geest dwalen. ''Want wat verdwijnt,'' zegt Van Warmerdam, ''komt niet meer terug.''

Het rijk moet grootscheepse bezuinigingen doorvoeren, de kunsten worden niet gespaard. Grootste klacht is dat de bezuiniging op dit onderdeel - Kunst en Cultuur beslaat een halve procent van de rijksbegroting - met twintig procent (200 miljoen) onevenredig groot is.

De hele sector verkeert dus in de alarmfase. Onder het motto 'Stop de culturele kaalslag' werd een petitie geformuleerd, Freek de Jonge organiseert met FNV Kiem een concert in de Heineken Music Hall.

Vervolgens besloten de koepelorganisaties van theaters, musea, kunstwerkgevers, vakbonden, muziekscholen en kunstencentra tot een landelijke actie. Van Warmerdam: ''In elke gemeente organiseren lokale instellingen eigen acties, maar allemaal op de 20ste november, met het streven naar een piek om vier uur 's middags.''

In dat overleg met al die koepelorganisaties werd vastgesteld: het moet een publieksactie worden, met als inzet de waarde van kunst en cultuur. Want, zo legt Van Warmerdam nog maar eens uit, wanneer gemeentes minder te besteden hebben, ijlen bezuinigingen door naar alle instellingen, dus niet alleen die van de profs.

Wat een bezuiniging van twintig procent op de rijksgelden voor Amsterdam zal betekenen, is nog niet duidelijk, maar op basis van de huidige subsidiegelden is wel een globale berekening te maken.

De gemeente Amsterdam besteedt alles bij elkaar gerekend - van Kunstenplan (140 professionele instellingen), de verbouwing van het Stedelijk tot jeugdprogramma's en een miljoen voor amateurkunstverenigingen - jaarlijks 135 miljoen aan kunst en cultuur. 43 miljoen daarvan komt uit Den Haag. Twintig procent bezuiniging op de rijksgelden betekent voor Amsterdam ongeveer acht miljoen minder.

De kunstbegroting in Amsterdam ligt vast, maar in 2013 staat een herziening gepland waarin ook al een bezuiniging van bijna tien miljoen is opgenomen. Zo gerekend heeft Amsterdam straks totaal dus achttien miljoen minder te besteden aan kunst en cultuur in de stad.

Gisteren ging de site Nederland schreeuwt de lucht in. Alle culturele instellingen broeden op mooie acties voor 20 november. In Amsterdam is om vier uur 's middags een manifestatie op het Leidseplein. (LOES DE FAUWE)

www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden