'Schrap truttige terrasregels'

''Het belachelijkste is wel dat je er alleen mag drinken als je zit. Hallo, wie verzint zoiets?'', aldus actievoerder van Kralingen. Foto ANP Beeld
''Het belachelijkste is wel dat je er alleen mag drinken als je zit. Hallo, wie verzint zoiets?'', aldus actievoerder van Kralingen. Foto ANP

AMSTERDAM - Een heuse volksopstand deze vrijdagavond op de Noordermarkt. Een paar duizend Amsterdammers demonstreren er tegen 'de truttige terrasregeltjes' van stadsdeel Centrum.

''Hé jij daar! Ja Jij!'' schreeuwt de dj door de microfoon. ''Wat jij doet, staan op het terras met een biertje in je hand, dat mag niet. Jij bent in...'' ''O-ver-tre-ding!'' joelt het publiek.

Vele duizenden staan dan op de Noordermarkt. ''Om te demonstreren tegen de terrasregeltjes van Els Iping en stadsdeel Centrum,'' zegt Erwin van Kralingen, één van de mensen achter platform Ai!Amsterdam, initiatiefnemer van de actie.

Net als zijn vrienden ergert hij zich rot aan alle terrasregeltjes. ''Het belachelijkste is wel dat je er alleen mag drinken als je zit. Hallo, wie verzint zoiets?'' Uit protest wordt de Noordermarkt twee uur omgetoverd in een staterras. Met op spandoeken teksten als: 'Geef ons de terrassen terug. Wij staan erop.' De actie is vooral een vrolijke boel.

Als het terras om negen uur open gaat, staan een paar honderd man klaar met zelf meegenomen blikjes bier en flessen wijn.

Dat worden er snel een paar duizend als dj Joost van Bellen in een tot dj-booth omgebouwde jeep zijn eerste plaatje opzet. De organisatie heeft er de handen vol aan de demonstranten van de rijbaan langs de Prinsengracht te houden.

Onder de demonstranten zijn opvallend veel buurtbewoners. Een moeder heeft haar drie kinderen meegenomen. De jongste ligt languit in een kinderwagen waaraan een spandoek is bevestigd met de tekst: 'Ik mag nog niet drinken, maar ik kan al wel bijna staan.' Vivian de Vries, die hier woont, vindt het een superactie. ''Ze zijn volkomen doorgeslagen.'' Waarschijnlijk denkt niet iedereen er zo over, maar op de Noordermarkt melden zich geen tegenstanders.

De politie rijdt elke vijf minuten langs, maar grijpt niet in. Weliswaar zijn de demonstranten 'in o-ver-treding', maar de gemeente heeft op het laatste moment toch maar een vergunning verleend.

Ai!Amsterdam hoopt op overleg met stadsdeel Centrum. Van Kralingen: ''Duidelijk is dat lang niet iedereen achter die regeltjes staat.'' (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden