Schouwburg gaat flexibeler programmeren

De Amsterdamse Stadsschouwburg. Foto Dingena Mol Beeld
De Amsterdamse Stadsschouwburg. Foto Dingena Mol

De Amsterdamse Stadsschouwburg gaat flexibeler programmeren. Alleen als het echt nodig is, wordt een voorstelling ruim van tevoren geboekt. Voor de rest wil de Stadsschouwburg sneller en actueler interessante voorstellingen brengen .

Voorheen moest de bezoeker een seizoen wachten om een topvoorstelling van, bijvoorbeeld, het Theaterfestival in Avignon te zien. De Stadsschouwburg wil zulke voorstellingen voortaan nog in hetzelfde seizoen naar Amsterdam halen.

Onderdeel van die flexibele aanpak is dat de jaarbrochure verdwijnt en dat de schouwburg voortaan een kwartaaljournaal uitbrengt. Daarin staan de voorstellingen van de komende drie maanden, plus het telkens ververste jaarprogramma.

De Stadsschouwburg is nog in afwachting van wat de bezuinigingen op de kunstsector precies zullen inhouden. De verhoging van de btw is in de nieuwe prijzen al meegenomen, naar rato verdeeld over de verschillende rangen.

In de programmering voor volgend seizoen bespeelt Toneelgroep Amsterdam van Ivo van Hove bijna een derde van de beschikbare avonden.

Opvallend is dat de schouwburg jongere groepen die de grote theaterzaal in willen niet meer apart gaat presenteren maar in één periode. Dat begint deze week al met drie voorstellingen van Wunderbaum, volgend jaar oktober zijn binnen één week vijf voorstellingen van De Warme Winkel te zien, in de grote zaal, de studio en op locatie. Ook het werk van Toneelgroep Oostpool wordt op die manier getoond.

In de internationale programmering speelt werk van Nederlandse makers in het buitenland een grote rol: dat van Anouk van Dijk, Nanine Linning en Paul Koek. Hoogtepunt is Brandhaarden waarin het hele gezelschap Münchner Kammerspiele van Johan Simons een week lang neerstrijkt in Amsterdam. Met medeneming van een bierhal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden