Plus

Schoot Tim S. in paniek, of was het koelbloedige doodslag?

Schoot Tim S. het vluchtende vriendengroepje rond Ayman Mouyah (19) koelbloedig in de rug, met fatale afloop, of schoot hij in paniek uit zelfverdediging? Justitie wil 16 jaar cel, S.' advocaten ontslag van rechtsvervolging.

Paul Vugts
Tim S. in de rechtbank. Beeld anp
Tim S. in de rechtbank.Beeld anp

De feiten staan in grove trekken vast. Tim S. (40) was op 20 november 2017 weggereden op de stationair draaiende scooter van Gianni 'Bigga' L., spil in een vriendengroep op Kattenburg. Het bijbehorende 'beenkleed' had hij van de scooter getrokken en apart verstopt.

Gianni kreeg zijn gestolen scooter diezelfde dag terug, maar schopte de aan lager wal geraakte ex-ijshockeyer Tim S. neer en gaf hem 'sladda's', klappen.

Aangevallen
In de nacht van 23 november, toen S. met een vuurwapen in zijn broeksband hond Karma uit liet, werd hij ingesloten door zeven, acht vrienden. Aanvoerder Gianni L. dwong hem dat nog ontbrekende beenkleed op te halen en het te midden van de vriendengroep op de Leeuwenwerf aan de scooter te maken.

De sfeer werd steeds grimmiger, hond Karma kreeg een schop. S. werd getreiterd en uiteindelijk weer door Gianni L. in de rug aangevallen. Hij werd geslagen en geschopt door hem en meerdere vrienden. S. pakte zijn wapen, richtte zich op en schoot op de jongens, die door een smal tunneltje naar de Kattenburgerkade renden.

Ahman Mouyah werd fataal geraakt en overleed op de kade; zijn vrienden Gianni L. en Yessin M. lagen zwaargewond iets verderop, bij de vuilstortplaats en in het gras. Hun levens werden in het ziekenhuis gered.

Bewust
Officier van justitie Jacorieke van der Meij wil 16 jaar cel voor S., die volgens haar gericht van achteren op de zeven jongens schoot. Zij ziet doodslag op Mouyah en poging tot doodslag op zijn zes vrienden.

S. was die nacht bewust met dat doorgeladen wapen naar buiten gegaan, terwijl hij bijvoorbeeld ook in de kelderbox van zijn ouders had kunnen schuilen waar hij in die tijd sliep.

Hij schoot volgens getuigen 'gericht' en 'in een professionele schiethouding', 'uit eigenrichting' en zou de zwaargewonde Gianni L. nog hebben gedreigd dat hij hem 'door zijn kop zou schieten' als hij hem nog eens in de buurt zou zien. Hij bracht rustig zijn hond naar zijn ouders alvorens te vluchten.

Yessin M., in een verhoor: "Hij schoot op ons alsof we vogels waren."

Leugens
Advocaten Lian Mannheims en Thomas Felix van Tim S. duiden de feiten heel anders.

Ten eerste hebben de vrienden er aanvankelijk alles aan gedaan hun 'sladda's' te verdoezelen. Ze logen bij de recherche en lieten ook bij de onderzoeksrechter 'niet het achterste van hun tong zien' om te voorkomen dat ze zelf vervolgd zouden worden en S. zich met een beroep op noodweer zou kunnen verdedigen.

Justitie liet ze daar mee wegkomen en weigerde deugdelijk onderzoek naar hun leugens te doen.

Noodweer
S., die meermaals 'in elkaar was getrapt' en ook nog schoppen en klappen kreeg toen hij al op de grond lag, pakte in een reflex dat wapen waarmee hij de jongens alleen had willen afschrikken. Hij schoot om zich te verdedigen (noodweer) en ging daarbij in paniek te ver (noodweerexces).

Zijn raadslieden hopen dat de rechtbank hem 'ontslaat van rechtsvervolging'.

De in de woorden van aanklaagster Van der Meij 'intens verdrietige ouders, broer en neef' van scholier Mouyah, en zijn met velen naar de rechtbank gekomen andere naasten en vrienden, hopen intens op een zware straf.

De rechtbank doet op 7 mei uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden