Schoorl in ban van pyromaan

In het duingebied van Schoorl is woensdagmiddag rond half zes opnieuw een grote brand uitgebroken. Foto ANP

SCHOORL - De branden zijn het werk van een pyromaan, daarvan is de brandweer overtuigd. Hardop mag commandant Ruud Admiraal dat niet zeggen, zolang brandstichting niet officieel vast staat. Alles wijst op opzet, dat weten de 25 vrijwilligers van 'Schoorl'.

Vier duinbranden binnen twee maanden, de Schoorlse brandweer is het zat. ''We worden er moe van,'' verzuchten Ruud Admiraal en Arjan Kroon bij De Kerf in de Schoorlse Duinen, waar woensdag opnieuw hectares natuurgebied verloren zijn gegaan. Een pyromaan vergt veel van de 25 vrijwilligers.

Het korps is onderdeel van de brandweer Bergen. De vier duinbranden waren in deze gemeente: op 28 augustus (150 hectare verbrand; 500 bewoners geëvacueerd), 16 september (2,5 ha; 200 mensen uit huis), 16 oktober (één hectare) en 21 oktober (negen hectare).

'Nee hè, daar gaan we weer,' reageerde Ruud Admiraal (38) op de melding van eergisteren.

Al het materieel was net weer schoon, de brandweervoertuigen keurig bepakt na de duinbrand van vrijdag. ''En toen konden we opnieuw het duin in,'' vertelt Arjan Kroon (43). ''Natuurlijk, daar zijn we voor. En als je bezig bent, telt één ding. Maar de belasting wordt groot.''

Het thuisfront begint te mopperen. Papa is er alweer niet. Sommige vrijwilligers hebben een eigen bedrijf, zoals Ruud Admiraal (metselbedrijf) en Arjan Kroon (installatiebedrijf) en ook dat schept verplichtingen.

Materieel moet eigenlijk hoognodig naar de leverancier voor onderhoud. ''We durven dat niet aan. Wie weet wat ons nog te wachten staat. Er moet eerst maar sneeuw liggen. Het heeft de laatste tijd wel geregend, maar onder de laag bladeren is de grond gortdroog.''

De brandweer proeft bij de bevolking geen angst voor de pyromaan. ''Bewoners zijn niet bang voor nieuwe branden. Wel wordt er enorm met ons meegeleefd. Dat geeft steun.''

Moet er constant worden gesurveilleerd in bos en duin om de pyromaan te betrappen? Moeten er giertanks met extra water klaar staan? Hoe ver moet je gaan? De brandweermannen hebben er geen pasklaar antwoord op. ''Lastig allemaal. Wel hebben wij na de grote brand in augustus aangedrongen op meer scheppen en vuurzwepen, om uit te delen aan andere korpsen. Die heb je hard nodig voordat je water hebt. Water is een groot probleem in een uitgestrekt natuurgebied. Het moest nu van vijf kilometer afstand komen, uit een meertje.''

Door de vele branden van de laatste tijd kan het korps Schoorl de wekelijkse oefeningen beperken. Arjan Kroon: ''Wateropbouw, bijvoorbeeld, doen we niet meer altijd. Dat oefenen wij nu vaak genoeg in het echt.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden