Plus

Schoonmakers willen meer waardering voor hun werk

Schoonmakers voerden woensdagmiddag actie voor een 'cao met respect.' Naast een hoger salaris en minder werkdruk willen de actievoerders vooral meer waardering voor hun werk. 'Ze gooien bijvoorbeeld de deur dicht als wij aan komen lopen.'

Frank Turkenburg
Fred Blanchard Beeld Tammy van Nerum
Fred BlanchardBeeld Tammy van Nerum

De schoonmaakbazen en opdrachtgevers zijn volgens de schoonmakers bezig met een race naar beneden. Het geld gaat naar de grote bedrijven en aandeelhouders, en niet naar de werknemers die het verdienen. Daarom brengen de schoonmakers symbolisch een koffer met geld van de ING naar hun collega's in het AMC.

Speerpunten van de actie zijn vijf procent meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken, meer verlof, gelijke rechten, sneller een vaste baan voor uitzendkrachten en een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid. In 2015 en 2016 werd ook door de schoonmakers gedemonstreerd. Belangrijkste punt was destijds de te hoge werkdruk. Zieke collega's en vakanties werden niet opgevangen, de hoeveelheid werk veranderde niet.

Verbetering is volgens de schoonmakers uitgebleven. De cao-onderhandelingen zijn eind oktober begonnen. Met ingang van januari volgend jaar gaat de nieuwe cao voor 125.000 schoon­makers in.

'ING'ers zijn gewoon niet lief'

Fred Blanchard (65) uit Amsterdam-Oost
- Werkt sinds 1995 als schoonmaker bij ING
- Heeft een vast contract van 38 uur per week voor 1600 euro netto per maand met drie vakantieweken

"Het gaat gewoon niet goed met de schoonmakers in Nederland. Als iemand ziek is dan moeten collega's de taken opvangen. Zo zijn we steeds meer aan het schoonmaken met minder personeel. De kwaliteit van ons werk gaat hierdoor achteruit. Sowieso zijn er te weinig mensen om goed werk te kunnen ­leveren."

"Volgens mij doen we nu met 25 man het hele ING-hoofdkantoor. Daarnaast zijn veel mensen die in dit kantoor werken neerbuigend tegenover ons. Als wij vragen om het afval te scheiden dan wordt hier niet naar geluisterd."

"Of ze gooien bijvoorbeeld de deur dicht als wij aan komen lopen. Niet iedereen doet dit, maar sommigen wel. Het is gewoon niet netjes, niet lief. Wij verdienen het net als iedereen om met respect te worden behandeld. Hier vragen ik en mijn collega's vandaag aandacht voor."

Lourdes Cruz Beeld Tammy van Nerum
Lourdes CruzBeeld Tammy van Nerum

'Vaak misplaatst gedrag'

Lourdes Cruz (64) uit Amsterdam-Noord
- Werkt sinds 2007 als schoonmaker op Schiphol
- Heeft een vast contract van 30 uur per week voor 1500 euro netto per maand met drie vakantieweken

"Wij willen 5 procent meer salaris, vervanging voor zieke collega's, meer vrije dagen, maar vooral respect van onze bazen. We krijgen te weinig tijd voor ons werk en te weinig rust. Wanneer je een keer ziek bent word je de hele dag gebeld door een leidinggevende of je alweer beter bent."

"Tijdens het werk moeten we vaak wachten om afvalbakken te kunnen legen, dit is erg vervelend. Onrespectvol zelfs. Ik heb ook een tijd vliegtuigen schoongemaakt en hier was het niet anders. Iedereen in onze branche heeft te maken met dit misplaatste gedrag."

"Alleen lang niet iedereen die hiermee in aanraking komt is vandaag aanwezig. Ondanks dat we een verlofdag hebben gekregen om te protesteren zijn de meesten toch bang hun baan te verliezen. Maar wij niet, wij hebben er vertrouwen in dat er naar ons geluisterd zal worden."

Armando Ribsiro Beeld Tammy van Nerum
Armando RibsiroBeeld Tammy van Nerum

'We worden mishandeld'

Armando Ribsiro (42) uit Zaandam
- Werkt sinds 2002 als schoonmaker in het Kimpton de Witt Hotel
- Heeft een vast contract van 38 uur per week voor 1880 euro netto per maand met drie vakantieweken

"Ik ben al twaalf jaar lid van de vakbond en zie dit als de enige manier om te vechten voor onze rechten. In ons beroep worden we vaak mishandeld door de te hoge werkdruk. Kamers worden volgens onze leidinggevende niet snel genoeg schoon­gemaakt en we krijgen voortdurend commentaar."

"Als we dan ziek worden door deze druk krijgen we vervolgens geen verlof. De gasten van het hotel snappen wel dat ons werk zwaar is, de meesten laten daarom fooi achter. We zouden dit respect ook graag zien van onze bazen. Ze vergeten dat wij in de weekenden wel eens met ons gezin willen zijn."

"De meeste schoonmakers zijn bang hun baan te verliezen dus durven niet te demonstreren. Ik heb er weinig vertrouwen in dat deze demonstratie verandering brengt, maar ik moet het proberen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden