Schoonmakers van gemeente veel duurder dan gedacht

De schoonmaak van het stadhuis wordt 50 procent duurder, omdat de gemeente de 85 reinigers in dienst gaat nemen. Het salaris van de reinigers stijgt nauwelijks.

Ruben Koops
In 2016 was de gemeente 5,3 miljoen euro kwijt aan de reiniging van de gebouwen Beeld anp
In 2016 was de gemeente 5,3 miljoen euro kwijt aan de reiniging van de gebouwenBeeld anp

Het in eigen beheer uitvoeren van de schoonmaak blijkt veel kostbaarder dan gedacht. Dit voorjaar had wethouder Pieter Litjens (Personeel) al extra geld nodig; na een nieuwe reken­fout blijkt het project weer duurder uit te vallen, moest hij donderdag toegeven.

In 2016 was de gemeente 5,3 miljoen euro kwijt aan de reiniging van de gebouwen. Het werk wordt tot op heden uitgevoerd door schoonmaakbedrijf CSU. Door de circa 85 medewerkers van CSU per april 2018 een gemeentecontract aan te bieden, stijgt dat bedrag naar 8,4 miljoen euro per jaar.

Betere arbeidsvoorwaarden
Waar het kostenverschil precies zit, blijft onduidelijk. Volgens Litjens is het salarisverschil minimaal, maar krijgen de nieuwbakken ambtenaren wel betere arbeidsvoorwaarden. Zo zullen zij een maandelijkse ziektekostenvergoeding ontvangen en een hogere eindejaarsuitkering dan in de schoonmaak-cao.

De mogelijkheden om door te groeien zouden bij de bestaande schoonmaakbedrijven wel beter zijn, denkt Litjens. "Het werk van schoonmakers is wezensvreemd aan wat wij doen. Men zal zich echt verder moeten scholen om hier te kunnen doorgroeien."

Wens van de meerderheid
Het plan om schoonmakers in eigen dienst te nemen werd in 2014 gelanceerd door PvdA, GroenLinks en SP, toen een nipte meerderheid. Deze partijen willen dat schoonmakers vaste contracten en betere arbeidsvoorwaarden krijgen. Ze blijven, ondanks de hogere kosten, achter het plan staan.

Een raadsminderheid van D66, VVD en CDA vindt het geen goed idee, maar Litjens wil van geen wijken weten. "Vanuit efficiëntie bekeken is het niet zo'n verstandig voorstel. Maar dat we dit gaan uitvoeren staat als paal boven water. We voeren de wens van de meerderheid uit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden