Schoonmakers pikken ontslag klokkenluider niet

En dus verzamelen ongeveer dertig schoonmakers zich deze vrijdag rond het middaguur voor een nieuwe actie, vier maanden na hun staking voor iets betere arbeidsvoorwaarden. Foto ANP Beeld
En dus verzamelen ongeveer dertig schoonmakers zich deze vrijdag rond het middaguur voor een nieuwe actie, vier maanden na hun staking voor iets betere arbeidsvoorwaarden. Foto ANP

AMSTERDAM ¿ "Ik had iets bozer willen klinken." Judie, schoonmaakster bij Schiphol, heeft zojuist haar baas toegesproken. Haar collega Ramazan Gökçe zal waarschijnlijk worden ontslagen en daar zijn zij en haar collega's het niet mee eens.

Het officiële verhaal luidt dat Gökçe weg moet omdat hij voor twee bedrijven werkt. Volgens bestuurder Ron Meijer van FNV Bondgenoten gaat het in werkelijkheid om Gökçes uitspraken in een vakbondsblad over de moeilijke situatie op zijn werk. "Hij is met het blad in de hand ontslagen."

En dus verzamelen ongeveer dertig schoonmakers zich deze vrijdag rond het middaguur voor een nieuwe actie, vier maanden na hun staking voor iets betere arbeidsvoorwaarden. Echt opvallen doen ze niet. Omdat de actie pas een dag eerder op touw is gezet, zijn weinig mensen op de hoogte.

Stilletjes beweegt de groep zich door Schiphol Plaza richting werkgever EW Facility Services. Her en der worden pamfletten uitgedeeld. 'Klokkenluider wordt gestraft,' luidt de boodschap. Op weg naar het kantoor stopt de stoet op de verkeerde verdieping. "Het is alweer vijf maanden geleden dat we hier voor het laatst waren," wordt gegrapt.

Eenmaal boven klinkt eindelijk een trommel en beginnen de leuzen waarbij 'respect' wordt geëist. In de smalle gang maken de dertig demonstranten heel wat lawaai .

Links en rechts gaan wat deuren open. Aan het eind wacht manager Onno Hompe van EW Facility Services. Leunend tegen de deurpost hoort hij het verhaal van Judie aan. Over Gökçes werkweek van 55 uur. Over zijn drie kinderen. En over zijn reden tot spreken. "Hij deed dat echt niet omdat hij er nou zo trots op was."

'"Dank je wel. Ik zal ernaar kijken." Meer wil Hompe niet toezeggen, omdat het om 'een privéaangelegenheid' gaat. Hij wil best praten, maar niet met de hele groep.

In de aankomsthal voorspelt vakbondsbestuurder Meijer dat het bedrijf binnen een paar uur contact met hem zal opnemen voor een afspraak. En als die niets oplevert, heeft hij nog wel een troef achter de hand. "FNV-voorzitter Astrid Jongerius heeft Gökçe ontmoet en wil zich voor hem inzetten." (JESSE HEIJNIS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden