Plus

Schoonmakers hangen de vuile was buiten: 'Soms ligt de klant knock-out'

Klagen over de schoonmaker is eerder regel dan uitzondering. Maar als schoonmaker heb je ook wat te stellen met onredelijke werkgevers. Deze huishoudelijke hulpen hangen voor één keer de vuile was buiten. "Uit respect voor de klant heb ik die dildo laten liggen."

Nienke Blokhuis
null Beeld BMCL / Shutterstock.com
Beeld BMCL / Shutterstock.com

Of je even alle legosteentjes wilt poetsen. Of die hardnekkige kalkaanslag met een tandenborstel te lijf wilt gaan. Als je zo weer gaat, neem dan alsjeblieft zelf even alle vuilniszakken mee in je auto. En liever niet ­zweten terwijl je in augustus het hoogpolige ­tapijt stofzuigt.

Deze eisen en opmerkingen klinken misschien als commando's van een onredelijke dictatoriale gezagvoerder, maar neen: ze komen van Amsterdamse opdrachtgevers met normale huishoudens. Want hoewel de klant waarschijnlijk aardig wat afkletst over het functioneren van zijn schoonmaakster ('Komt die van jou op tijd? Stoft zij de plinten wél af?') heeft zij op haar beurt meer dan genoeg te vertellen over haar klantenkring.

Neurotisch
Zoals Naomi van Marle (35, momenteel even zonder werk), die een paar jaar geleden een ouder koppel opnam in haar werkbestand. Het stel was gepensioneerd en zat goed in het geld. Dat geld moest rollen, was duidelijk: ze werd maar liefst elke dag verwacht in het huis. "Dat ­betekende dat ik dagelijks de witte marmeren vloer moest moppen en de douchewand poetste. Het koper en kristal deed ik wekelijks. Hartstikke overdreven, maar ik vond het wel prima; het betaalde goed."

Maar mensen die geen vlekje op hun witleren bank dulden, daar moet toch iets mis mee zijn. En dat bleek ook wel. "Die man was hartstikke neurotisch. Sowieso had hij smetvrees; als er al een vingerafdruk op de theepot zat, moest ik dat met thinner wegpoetsen, en de tuin werd met zwaar gif onderhouden. De aarde moest pikzwart zijn."

Wanneer Van Marle iets fout deed, was het riante huis te klein. "Als ik in zijn ogen te lang bezig was met de vloer, riep hij dat ik moest oprotten met die dweil. Hij heeft zelfs een keer gezegd dat ie me in elkaar wilde slaan. En altijd vergeleek hij me met de ­vorige hulp. 'Zij deed dat altijd anders,' begon hij dan. En 'en dan had ze ook nog tijd om de honden uit te laten'."

Terecht vroegen haar vrienden waarom ze toch bij dat stel bleef. Toen de man haar na een paar maanden uitmaakte voor 'kuttenkop' was de maat vol. "Ik ben direct daarna naar huis gegaan. Het was vlak voor hun vakantie, maar ik besloot niets meer van me te laten horen. Na zes weken kreeg ik ineens een sms'je van de vrouw: dat ze toch maar op zoek gingen naar een andere, meer ervaren hulp. Alsof ik toen nog van plan was om terug te komen."

Familiepak Kotex
Roxanne (33, kunstenaar) kent ze ook: de klanten met smetvrees. Tot voor kort werkte ze als schoonmaakster. "Er was een mevrouw die constant over mijn schouder meekeek of ik het wel goed deed. Soms probeerde ze zich in te houden, maar dan ging ze heel veel praten van de zenuwen. Het andere uiterste heb ik ook meegemaakt: een vrouw die niet tegen netheid kon. Als ik eindelijk de keuken had geboend, ging zij doodleuk de boontjes uit haar moestuin schoonmaken en doppen. Dan zat alles weer onder de zooi."

Gelukkig krijgt ze ook dankbare reacties. Zo was een van haar klanten een arts in ruste. Spaarzaam met woorden, maar des te guller met het geven van opmerkelijke presentjes. "'Hier, misschien kan jij hier iets mee,' zei hij een keer toen hij me een familiepak Kotex overhandigde. 'Het staat hier toch maar, ik heb het nog over van mijn perianale fisteloperatie.' Het was voor mij nog wel een kunst om dit heel casual af te slaan."

Een andere keer bood hij haar een reeks beduimelde sciencefictionboeken aan. "'Want dat is echt iets voor jou,' zei hij. Terwijl we nooit één persoonlijk woord met elkaar hadden gewisseld. Ik heb ze toch maar aangenomen. Ze staan nog steeds in mijn kast."

Ook Tugrul Cirakoglu (25) zit op feesten en partijen nooit verlegen om een fijn verhaal, al zijn deze van een heel ander kaliber. Zijn bedrijf Frisse Kater is namelijk gespecialiseerd in dieptereiniging. "Hardcore werk, schoonmaken met zwaar geschut," zoals hij het zelf omschrijft. In de praktijk betekent het dat hij vaak wordt geboekt voor het opruimen na een huisfeestje. "Sommige feesten zijn dagen aan de gang als wij binnenkomen. Dan treffen we de klant knock-out op de vloer aan, of juist helemaal hyper en doorgesnoven."

Inmiddels weten Cirakoglu en zijn team hoe ze op dit soort situaties moeten reageren. "We zijn wel wat brutaler geworden, ja. Op zo'n moment breken we het feestje ­gewoon af en vegen we iedereen naar buiten. Opschieten met die handel, wegwezen. Ik heb ook een schema, anders ben ik nooit op tijd bij mijn volgende klant."

Drugsroes
Hij hield zelfs het hoofd koel toen hij een keer de opdrachtgever met twee andere feestgangers op het toilet aantrof in een innige ­ménage à trois. "Die vent bood doodleuk z'n excuses aan, hij ging ergens anders wel weer verder, zei hij. Echt bizar." En dan was er nog die keurige buitenlandse studente uit een rijke familie die haar dildo pontificaal op de bank liet liggen, naast wat resten coke. Cirakoglu heeft er gewoon keurig omheen gestofzuigd, want 'je hebt toch respect voor je klant'. "Maar ik dacht wel: dat ruim je toch even op? Ze wist dat we kwamen, ze had nota bene de deur voor ons opengedaan."

null Beeld BMCL / Shutterstock.com
Beeld BMCL / Shutterstock.com

Cirakoglu kijkt inmiddels nergens meer van op. Poep op de wanden, wasbakken die van de muur zijn getrokken, vechtpartijen met de buren: hij heeft het allemaal gezien. Toch zijn dat niet de klanten die op zijn zwarte lijst komen. "Welnee, de allerergsten zijn degenen die blijven zeuren. Er was een heel rijke klant die steevast belde nadat we waren vertrokken. Dat het aanrecht nog een beetje nat was, of dat er nog troep in het afvoerputje was blijven hangen. Met dat soort types ben ik nu heel snel klaar."

Daartegenover staan de lichtpuntjes die het allemaal, jawel, toch weer waard maken. Of in elk geval draaglijk. Cirakoglu noemt de feestklanten die hem in hun drugsroes alleen maar willen knuffelen, Naomi van Marle had veel aan een dame die haar ooit de hand las.

En Roxanne wordt elke dag nog blij van een ­advies van een klant van haar, een oudere dame. "Ik vertelde haar dat ik een leuke ­jongen had leren kennen. 'Stuur hem een ­bericht!' riep ze meteen uit, 'je bent een ram, je moet bránden!' Ik mocht zelfs de deur niet uit voordat ik iets had gestuurd. En dat is maar goed ook, want met die jongen ben ik nu al twee jaar samen."

Roxanne wilde liever niet met haar achternaam in de krant; deze is wel bekend bij de redactie.

Hulptroepen

Omdat veel schoonmakers zwart werken, is het moeilijk te zeggen hoeveel mensen in deze sector werken ¿ exacte cijfers over Amsterdam zijn ook niet te vinden. SEOR (economisch onderzoeksbureau van de Erasmus Universiteit) schatte ruim tien jaar geleden dat in Nederland ongeveer 435.000 ­mensen werkzaam zijn als huishoudelijke hulp, en dat ongeveer 1,3 miljoen huishoudens gebruikmaken van een huishoudelijke hulp. Het CBS maakte onlangs bekend dat in 2015 per kwartaal gemiddeld tienduizend werkzoekenden kozen voor een baan in de schoonmaakbranche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden