Schoonmakers en werkgevers om tafel, staking gaat door

Vakbond FNV Bondgenoten gaat in op de uitnodiging van de werkgevers in de schoonmaakbranche om vrijdag te komen praten om te 'verkennen' of de onderhandelingen voor een nieuwe cao kunnen worden vlotgetrokken.

Een medewerker van de NS met afvalzak op het perron van het centraal station in Utrecht. Vanwege vastzittende onderhandelingen met de reguliere schoonmakers besloot het kantoorpersoneel van de NS zelf afval op te ruimen uit de treinen. Beeld anp

De toezegging van ondernemersorganisatie OSB dat ook het inschakelen van een bemiddelaar aan de orde komt, heeft FNV Bondgenoten over de streep getrokken. 'Dat beschouwen we als een goede eerste stap. Daar zijn we blij mee', zei bestuurder Ron Meyer vandaag.

Eerder had OSB het aanstellen van een bemiddelaar als onnodig afgewezen, maar maandag veranderde de ondernemersorganisatie haar opstelling toen zij de vakbonden uitnodigde in 'een ultieme poging' om eruit te komen.

De schoonmakers voeren al maanden actie voor een betere cao. Zij vragen onder meer om vijftig cent per uur extra loon en eisen dat de eerste twee ziektedagen worden doorbetaald. De schoonmaakbranche is sinds half maart het podium van door FNV georganiseerde stakingsacties nadat de cao-onderhandelingen waren stukgelopen. De stakingen troffen onder meer Shell, NS, Schiphol, de Belastingdienst, ziekenhuizen en hogescholen.

Meyer zegt dat de stakingsacties pas stoppen als er een oplossing is. Als gebaar van goede wil werd de afgelopen twee dagen vanwege Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet gestaakt. Vandaag legden volgens opgave van de vakbond zo'n 1500 schoonmakers het werk weer neer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden