Update

Schoonmaken 'asbestflat' gaat nog weken duren

Het schoonmaken van de met amosiet gevulde dakrand op een flat aan de Stanleylaan in Utrecht gaat zeker nog enkele weken duren. Voor 48 huishoudens geldt dat zij nog enige tijd op een ander adres moeten verblijven. Alle andere bewoners zijn eind van deze week weer thuis.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft directeur Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros donderdag meegedeeld. Het aantreffen van het losse spuitasbest in de dakrand is zo uniek, dat er een apart saneringsplan voor gemaakt moet worden. Ook moet vastgesteld worden hoe de saneerders veilig kunnen werken.

Overigens is uit alle onderzoeken gebleken dat de hoeveelheid ronddwarrelend asbest een te verwaarlozen gezondheidsrisico heeft opgeleverd. In totaal blijkt in acht woningen sprake te zijn van asbestdeeltjes in de lucht. Mogelijk hadden de bewoners van deze huizen het raam openstaan toen de besmette dakrand werd gesloopt, zegt TNO.

Op enkele tientallen plekken in woningen, hallen en portieken zijn zogenoemde spotbesmettingen gevonden. Die kleine, geïsoleerde plekjes zijn grotendeels al schoongemaakt. De openbare ruimte in de vier betrokken straten blijkt schoon te zijn. Voor alle zekerheid zijn de ramen van alle woningen gewassen en wordt hier en daar openbaar groen gesnoeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden