Schoonmaakbazen staan wel open voor bemiddelaar

De werkgevers in de schoonmaak zijn bereid om met de vakbonden te praten over het aanstellen van een bemiddelaar om de onderhandelingen over een nieuwe cao vlot te trekken. Dat zei Hans Simons, voorzitter van Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), vandaag.

Een medewerker van de NS met afvalzak op het perron van het centraal station in Utrecht. Omdat er geen schot zit in de onderhandelingen met de reguliere schoonmakers besloot het kantoorpersoneel van de NS zelf afval in de treinen op te ruimen. Beeld anp

De branche wordt al sinds half maart geteisterd door stakingen. Onder meer de treinen van de NS worden hierdoor minder schoongemaakt. In een 'ultieme poging' hebben de schoonmaakbedrijven de bonden nu een uitnodiging gestuurd voor een verkennend gesprek op vrijdag om te kijken of het stilliggende cao-overleg heropend kan worden.

Werkgeversvoorman Simons, voorheen onder meer PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid (1989-1994), is ervan overtuigd dat een nieuwe cao voor het grijpen ligt. Vorige week reageerde OSB nog negatief op voorstellen om een bemiddelaar aan te stellen, omdat dat 'onnodig' zou zijn. Volgens Simons is die stellingname wellicht verkeerd begrepen. 'We hebben geen heilige principes. We zijn heel pragmatisch.'

Ziekteverzuimdossier
Grootse obstakel blijft het ziekteverzuimdossier. Vakbond FNV vindt dat de werkgevers zieke werknemers 'straffen' door hen onvoldoende door te betalen in geval van ziekte. Simons stelt nu dat hij over alle mogelijke oplossingen wil praten, 'zo lang er maar voldoende prikkels komen om het ziekteverzuim bij bedrijven blijvend omlaag te brengen.'

FNV-bestuurder Ron Meyer zegt de uitnodiging van OSB nog niet binnen te hebben, 'maar dat laat onverlet dat wij iedere verkenning verwelkomen'.

CNV gaat in ieder geval op het voorstel in, zegt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek. De bond doet niet mee aan de stakingen van FNV en wil de onderhandelingen al langer heropenen. De eisen van CNV zijn ook iets anders dan die van hun collega's bij FNV. CNV neemt genoegen met wat minder loonsverhoging en streeft ernaar dat schoonmakers iets meer uren kunnen werken. 'Als je 12 uur in de week kan werken in plaats van 10 uur, dan betekent dat ook meer salaris', aldus Kampherbeek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden