Schooluitval aangepakt

AMSTERDAM - Scholen kunnen in de toekomst rekenen op een premie van tweeduizend euro als ze een schoolverlater in de klas weten terug te halen of een extreme spijbelaar binnenboord weten te houden.Dat is één van de maatregelen om schooluitval tegen te gaan. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) tekende vandaag met de vier grote steden een convenant waarin wordt afgesproken dat in 2012 de uitval van scholieren die geen of onvoldoende diploma's hebben gehaald met veertig procent moet zijn teruggebracht tot, landelijk, 35.000 jongeren. Nu stoppen 56.000 jongeren met school voordat ze zijn gekwalificeerd. Bijna twintig procent zit in de grote steden op school.

Voor Amsterdam tekende onderwijswethouder Hennah Buyne. Zij heeft Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs bij het convenant betrokken. Omdat veel scholieren afhaken, hetzij meteen na het vmbo, dan wel hun middelbare beroepsopleiding niet afmaken, wil zij dat scholen voor voortgezet onderwijs kinderen beter begeleiden naar het mbo. Loopbaanbegeleiding, betere verzuimregistratie en waar nodig jeugdhulpverlening maken ook deel uit van de verbeteringsplannen.

Deze week ontvangen in Nederland zevenduizend jongeren die na hun vmbo zich niet hebben ingeschreven op een mbo van de een brief met de oproep dat alsnog te doen. Een mbo-diploma geldt als minimale vereiste om een baan te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden