Plus

Schoolkinderen fotograferen hun Jordaan

"Maak een foto van jouw Jordaan," luidde de opdracht die de leerlingen van de Theo Thijssenschool tijdens de Jordaanweek kregen. De 21 beste foto's, met bijbehorende teksten, vormen de expositie 'Bij ons in de Jordaan', die te zien is in het Jordaanmuseum.

Beeld ANP

In De Jordaanweek leerden de leerlingen van de Theo Thijssenschool alles over hun buurt. Ze gingen naar musea, bekeken oude video's en wandelde door de buurt om over zijn rijke historie te leren.

Over poppenkastspel Jan Klaassen en Kartijn bijvoorbeeld, dat geinspireerd is op het verhaal van Jan Klaassen en Katrijn Pieters, die vroeger in de Jordaan woonden.

Met de Jordaanweek wilde de school de kinderen bewuster maken van de plek waar ze naar school gaan. "We hadden het gevoel dat de leerlingen te weinig van hun eigen omgeving wisten. We hebben ze laten zien dat het hier vijftig jaar geleden heel anders aan toe ging. Ze kennen nu alle facetten van de wijk," zegt Désirée de Groote van de Theo Thijssenschool.

Als afsluiter van de week organiseerde de school een fotowedstrijd, waarbij de leerlingen de opdracht kregen om de Jordaan vanuit hun eigen perspectief te fotograferen.

Ongeveer 500 leerlingen deden mee, soms met wat hulp van hun ouders. De collectie laat zien welke plekjes anno 2016 belangrijk zijn voor de kinderen. Het ene plekje omdat het 'gewoon' mooi is, de ander omdat het een goed verhaal heeft.

Tibbe (5):

"Mijn moeder zei, zullen we een foto uit het raam maken? Dat wilde ik heel graag, want ik vind het leuk om uit het raam te hangen. Ik heb ook nog andere foto's gemaakt, maar toen ik deze foto zag, dacht ik meteen: 'daar ga ik wel mee winnen.' Dat wist ik zeker omdat mijn moeder fotograaf is. Ook laat de foto zien dat het leuk is om in de Jordaan te wonen. En we hebben echt een heel mooi huis. Ik heb de mooiste kamer."

Beeld Tibbe

Vicky Lou (8):

"Ik had echt totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Iedereen had hele goede foto's. Op de foto zie je de plek waar ik altijd langs fiets. Het is een bijzondere plek, want er zit een winkel met de lekkerste appeltaart van de Jordaan. En toen ik deze hond zag, dacht ik: 'deze moet gefotografeerd.' Waarom ik gewonnen heb? Het is gewoon een hele bijzondere foto!"

Beeld Vicky Lou

Mack (6):

"Dat ben ik met de vuilnismannen. Als er geen vuilnismannen waren, was de Jordaan niet schoon. Ze komen hier heel vaak langs. Ik vond het heel erg leuk om te winnen, maar dat had ik wel al verwacht. En nu komt het ook in Het Parool; dat vind ik heel leuk. Mijn ouders lezen hem elke ochtend, en straks sta ik er ineens in."

Beeld Mack

Keet (5):

"Ik woon echt heel erg hoog, met een leuk uitzicht. Ik weet alleen niet hoeveel meter. Op de straat zie je mij spelen, dat doe ik daar vaak. Soms ga ik winkeltje spelen en dan verkoop ik dingetjes. Maar ik speel ook in de speeltuin, die heel dichtbij is. In de buurt is ook een snoepwinkel, waar ze ronde snoepjes verkopen met dieren er op. Die vind ik super lekker!"

Beeld Keet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden