Schoolbesturen: 'Vrije schoolkeuze gaat in tegen diversiteit'

Amsterdamse schoolbesturen vrezen dat de plannen van het nieuwe stadsbestuur leiden tot meer witte en zwarte scholen. Ook willen zij niet dat de gemeente uit een kwaliteitsbureau voor het onderwijs stapt.

Elisa Hermanides
Leerlingen van basisschool Elzenhagen Beeld Rink Hof
Leerlingen van basisschool ElzenhagenBeeld Rink Hof

Dat blijkt uit een brief aan het nieuwe college van het BBO, de vereniging van Amsterdamse basisschoolbesturen. In de brief staat forse kritiek op de onderwijsplannen van het nieuwe college van D66, VVD en SP, waarover de schoolbesturen zo snel mogelijk over in gesprek willen met wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim.

Volgens de besturen gaat de vrije schoolkeuze die het college wil invoeren niet samen met de ambitie om de diversiteit op scholen te versterken. De vrije keuze zou eerder leiden tot minder menging. Nu is het beleid nog dat kinderen voorrang krijgen op scholen waar ze in de buurt wonen.

Ook betreuren de schoolbesturen dat het nieuwe college niet wil meewerken en meebetalen aan een kwaliteitsbureau voor het Amsterdamse onderwijs. Dit kwaliteitsbureau is tijdens de verkiezingscampagne ten onrechte in een kwaad daglicht komen te staan, vinden de schoolbesturen. Zij hopen dat 'de negatieve beeldvorming over dit initiatief' wordt bijgesteld en dat de gemeente zich niet terugtrekt als financier.

Negativiteit
Het zit de bestuurders daarbij dwars dat bepaalde politieke partijen tijdens de verkiezingsperiode 'willens en wetens' hebben bijgedragen aan de negatieve beeldvorming rond het kwaliteitsbureau. De scholen noemen de partij niet bij naam, maar het is bekend dat vooral D66 zich zeer negatief heeft uitgelaten over het kwaliteitsbureau, dat één van de paradepaardjes was van de PvdA.

De schoolbesturen zien het kwaliteitsbureau niet als een instrument voor verantwoording zoals in het coalitieakkoord wordt geschetst, maar eerder als een bureau dat met behulp van analyses scholen verder kan helpen in hun ontwikkeling. Eerder werd met de gemeente afgesproken dat in vier jaar tweehonderd scholen zo'n analyse zouden ondergaan.

Ook de lerarenbeurs die het college gaat instellen, kan niet op groot enthousiasme rekenen. De schoolbesturen wijzen erop dat er al landelijke onderwijsbeurzen zijn en dat daarom het gevaar op de loer ligt dat publieke middelen onverantwoord worden ingezet. In een reactie laat wethouder Kukenheim weten dat er wordt gesproken met de besturen voordat het beleid wordt uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden