Schoolbesturen Noord starten rechtszaak tegen nieuwe school

Schoolbesturen in Noord zijn een rechtszaak begonnen tegen een nieuwe school in de buurt, nota bene een school die de scholenwedstrijd van de gemeente won. De school stelt de opening een jaar uit.

Lorianne van Gelder
Klein Amsterdam moet een basisschool in Noord worden waar kinderen leren in de 'tussenruimte' Beeld anp
Klein Amsterdam moet een basisschool in Noord worden waar kinderen leren in de 'tussenruimte'Beeld anp

De schoolbesturen tekenen bezwaar aan tegen het ministerie van Onderwijs dat de school, Klein Amsterdam, financiert. De bestuurders vinden dat de toekenning niet volgens de regels is verlopen. Zo zou de aanvraag van de school al in behandeling zijn genomen voor alle benodigde informatie binnen was. Bovendien menen de scholen dat er helemaal geen ruimte is voor nog een school in Noord.

De zaak is opmerkelijk omdat Klein Amsterdam een van de vier winnende scholen van Onze Nieuwe School is, de wedstrijd die onderwijswethouder Simone Kukenheim in 2015 uitschreef om nieuwe onderwijsconcepten aan te moedigen.

Uit die wedstrijd - die officieel geen wedstrijd mag heten - kwamen uiteindelijk vier scholen. Slechts één van die vier, de Alan Turingschool, is al van start gegaan. De andere drie, waaronder Klein Amsterdam, lopen tegen allerhande obstakels op.

Veel de deur uit
Klein Amsterdam moet een basisschool in Noord worden waar kinderen leren in de 'tussenruimte'. Daarmee bedoelen de oprichters dat school niet alleen over school gaat, maar dat 'thuis' en 'de stad' ook de school in komen

Er zal veel worden samengewerkt met stichtingen in de buurt en de schoolkinderen zullen vaak de deur uit gaan.

Een van de oprichters is Rick Amado. Hij maakt zich niet zo druk over de rechtszaak. "Het is niet tegen ons gericht, maar tegen de overheid." Toch hebben de oprichters om deze reden de opening van de school al verplaatst naar augustus 2018 in plaats van na de aanstaande zomervakantie al van start te gaan.

Volgens Amado heeft dat ook een voordeel. "We realiseerden ons dat het goed is om meer tijd uit te trekken voor de voorbereidingen."

Concurrentie
Ouders in Noord balen dat de plannen zijn uitgesteld, melden ze op sociale media. Zij hebben grote behoefte aan nieuwe scholen. Dat is precies tegen het zere been van bestaande scholen: zij zijn van mening dat er genoeg scholen zijn in Noord - al lukt het niet alle scholen om nieuwe Noordbewoners te trekken.

Lex Polman van schoolbestuur AMOS benadrukt dat hun bezwaar niet tegen Klein Amsterdam is gericht, maar tegen de manier waarop de school mag beginnen. "We willen dat de regels voor iedereen dezelfde zijn." Simone Kukenheim zegt dat ze teleurgesteld is. "Het is jammer dat schoolbesturen niet op basis van inhoud met elkaar praten, maar op basis van concurrentie."

Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden