School weigert Marokkaans-Amsterdamse vrouw vanwege 'cultuur'

Een Marokkaans-Amsterdamse vrouw uit Nieuw-West zou toelating zijn geweigerd aan het Nova College in Haarlem, omdat ze 'niet binnen de cultuur van de opleiding past'. De school denkt er anders over.

ROC Nova College in HaarlemBeeld Google streetview

Münire Manisa, bestuurscommissielid van de PvdA in Amsterdam Nieuw-West, schrijft in een brief aan de Volkskrant over de kwestie. 'Mijn Marokkaans-Nederlandse Jasmine past niet binnen de cultuur van deze blanke school in Haarlem', aldus Manisa.

Volgens de school gaat het echter om een ongelukkig gekozen term. Cultuurverschil moet worden uitgelegd als een onderscheid tussen de twee soorten onderwijs; particulier en regulier. Dat schrijft het Nova College in een reactie op de eigen site.

Schools mbo
'Jasmine', zoals het meisje onder gefingeerde naam door Manisa in de brief wordt opgevoerd, wilde op het college in Haarlem de opleiding schoonheidsspecialist niveau 4 volgen. Hiervoor had de 21-jarige vrouw op een particuliere onderwijsinstelling niveau 3 succesvol afgerond. In een brief die volgde op het intake-gesprek staat letterlijk geschreven dat de vrouw 'niet binnen de cultuur van het Nova College past'.

'Een ijskoude zin,' zegt Manisa. 'Een pijnlijk misverstand,' aldus de opleiding.

Mirjam Radha Kishun, opleidingsmanager van het Nova College: 'Uit ervaring weten we dat de overstap van particulier onderwijs naar regulier schools mbo vaak niet succesvol verloopt. Dit hebben wij nader met de vrouw besproken tijdens een tweede gesprek.' Daarbij is uitgelegd wat bedoeld is met de term 'cultuur'.

Opnames van tweede gesprek
Volgens Manisa verliep dat tweede gesprek anders dan het Nova College doet voorkomen. 'Dat ze dit nu als argument geven is bijzonder zwak. Als een onderwijsinstelling niet weet welke woorden ze moeten kiezen, dan getuigt dat van ondermaatse leskwaliteit. Bovendien hebben ze hele andere dingen gezegd.'

Jasmine heeft opnames gemaakt van het tweede gesprek en deze aan Het Parool laten horen. Hierop is te horen hoe de opleidingsmanager zegt dat de vrouw in bescherming moet worden genomen. 'Ik wil dat niemand uit de groep valt of gepest wordt. De studenten moeten samen een geheel kunnen vormen.' De leerlingen van het Nova College komen voornamelijk uit Hoofddorp en Texel, voegt ze er later aan toe.

Niet relevant
De woordvoerder van het Nova College ontkent echter dat deze woorden zijn gebruikt. 'Bovendien komen onze leerlingen voornamelijk uit de regio Haarlem, dus het klopt niet.'

Manisa: 'Zelfs als je naar hun verklaring luistert, dan nog is het niet relevant. Alsof iedereen die particulier onderwijs heeft gevolgd nooit meer naar een openbare school mag? Eigenlijk zeggen ze op een omslachtige manier dat Jasmine er niet tussen past. Dat is verschrikkelijk om te horen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden